1 april 2022

Gisteren zijn we naar Madeira gevlogen met een tussenstop op Lissabon. Uiteindelijk checken we rond 19.00 uur in bij Vila Gale Santa Cruz. Een prachtig hotel met zicht op zee. Het hotel bevindt zich op 5 minuten rijden van de luchthaven. Dus dat was heel relaxed. We dineren in het hotel en na het diner sluiten we de dag af met een wandeling langs de kust. Het is bewolkt en ongeveer 15 graden.

Vandaag starten we na een goed ontbijt in het hotel met een wandeling op het schiereiland Ponta de São Lourenço. Men stelt dat het de mooiste kustwandeling is van Madeira. Het schiereiland is niet zo heel groot en vanaf het begin van de wandeling zie je al een groot deel van het schiereiland Het schiereiland zelf is al heel mooi, maar ook de kustlijn die er langs ligt is echt super fraai. Er liggen diverse mooie rotsformaties langs deze kust. Iedere hoekje vind je weer een nieuwe kijk op het vulkanische landschap en de wandeling is echt heel leuk. Het is best druk met toeristen maar wel goed te doen. Het pad golft omhoog en dan weer omlaag. Je loopt voornamelijk over rotspad en hier en daar een paar houten trappen.

Na de wandeling rijden we terug naar Machico daar vinden we een bankje langs de kust voor onze lunch en met een vol buikje wandelen we ook nog even het kleine centrum rond. Het weer valt gelukkig mee, soms een wolkje en soms een zonnetje. Machico is een historische stad en heeft de op een na grootste bevolking van het eiland. Hier vestigden de eerste ontdekkingsreizigers zich in 1420. In 1508 werd Funchal de hoofdstad.

Het eiland is best wel klein in vergelijking met de reizen die we normaal gesproken maken, het biedt ons de gelegenheid ieder plaatsje waar we langs komen even kort te bezoeken. We komen aan bij Porto da Cruz. Porto da Cruz betkent ‘Haven van de Kruizen’. Het is een charmant dorp gelegen aan de noordoostelijke kust van het eiland. Genoemd naar het kruis dat aan de kust werd geplaatst om de haven aan te geven voor de Portugese ontdekkingsreizigers. Een van de vele landbouwproducten hier was suikerriet en tot vandaag is de verwerkende fabriek nog steeds volop operationeel. Men produceert er rum en honingmelisse sinds 1927. Naast suikerriet produceert men hier ook een droge rode wijn, ook bekend als ‘vinho seco’. Deze is zeer populair en ieder jaar wordt er in dit dorp een druivenfestival gehouden. We lopen binnen bij Casa do Rum, en kopen daar geen rum maar een soort honing van suikerriet en koekjes…

Er staan regelmatig look outs langs de weg en die bieden echt allemaal een geweldig uitzicht op de kustlijn van Madeira. Opmerkelijk genoeg zien we vrijwel geen bootjes. Via Santana bereiken we Arco de Sao Jorge waar we zullen overnachten.

We checken rond 16.00 uur bij Arco de Sao Jorge waar we een villa hebben geboekt bij Pestana Quinta do Arco Nature & Rose Garden Hotel. Na het inchecken wandelen we nog even op ons gemak door de bijhorende rozentuin die echt heel erg fraai is. Vandaag kunnen we lekker zelf koken…

We hebben geluk gehad met het weer, duimen dat we dat ook de komende dagen hebben.

1 april 2022
Overige berichten