2 September 2023

Onze planning voor vandaag is een route te rijden over het zuidelijke deel van La Gomera. Maar we willen graag starten met een korte maar intensief klim naar het hoogste punt van La Gomera.

Parque Nacional de Garajonay heeft een van de oudste natuurlijke bossen ter wereld, dat op geen enkel bos op het vasteland van Europa lijkt. De bergtop Garajonay is met 1487 meter het hoogste punt van het eiland. Befaamd is La Gomera door de mystieke wolkenzee die rond deze bergtop hangt. Het vocht houdt de bossen op de berg fris en groen.

Vanuit San Sebastian rijden we door een geweldig mooi berg landschap naar Parque Nacional de Garajonay. Af en toe rijden we in de zon, dan weer in de mist of is het bewolkt. Het weer is hier niet te voorspellen.

Bij Parque Nacional de Garajonay aangekomen hebben we geluk, er is nog een parkeerplaats vrij. We beginnen vol goede moed aan een klim van 1 kilometer omhoog naar Alto de Garajonay. Het park is een beetje vochtig, nevelig, dat zien we op bepaalde plekken ook aan het mos op de boomstammen. Er staan heel veel laurierbomen, maar ook veel andere aparte soorten. Mysterieus en mooi is het. Met af en toe eventjes op adem komen, vinden we dat we een relatief goede conditie hebben en daarmee dus de top bereiken. Het is droog, zonnig maar wel redelijk bewolkt. El Teide op Tenerife kunnen we niet goed zien. Het klaart wel op, maar de top wordt niet zichtbaar. Niet getreurd overigens, want er is echt nog heel veel meer te bewonderen. Wat een magnifiek uitzicht is er vanaf dit uitkijkpunt, wat een landschap !!

We wandelen, goed oplettend waar we onze voeten neerzetten, op ons gemak naar beneden. Dit was echt super gaaf. Voor we verder gaan rijden we eerst naar Restaurante Laguna Grande, daar kunnen we naar het toilet en genieten van een cortado.

We zetten vervolgens koers richting het westen en rijden naar Valle Gran Rey. La Gomera vinden we overigens net zo mooi als La Palma, maar de begroeiing is wel heel anders. Een mooie afwisseling voor ons. De wegen op La Gomera zijn ontzettend goed, dat hadden we niet verwacht. Mooi geasfalteerd en tweebaanswegen, dat is erg prettig als je via allerlei kronkelweggetjes steeds weer omhoog en omlaag moet rijden. In en rondom Valle Gran Rey bewonderen heel veel Palmbomen. Ook best eens leuk om palmbomen te zien die ergens spontaan groeien. Wat zijn ze mooi !

In Valle Gran Rey halen we bij een bakker brood en lunchen we op een bankje langs de kust. Valle Gran Rey heeft ook de mooie typische La Gomera huisjes en het dorpje ziet er heel gezellig uit.

Onze volgende stop is het kleine vissersdorp van Playa de Santiago in het zuiden van La Gomera. Als we op pad gaan richting Puerto Santiago verandert het landschap weer, het is er veel kaler maar er staan wel heel veel cactussen die vol staan met vruchten. Het is inmiddels ook echt enorm bewolkt. We zijn benieuwd of we uberhaupt iets kunnen zien van Puerto Santiago. Daar aangekomen is het helder en zonnig! In Puerto Santigo maken we een wandeling langs de kust en bekijken we ook hier de fraai gekleurde huisjes. Beetje vergelijkbaar als Valle Gran Rey, het is een leuke dorpje.

Aangezien we voldaan zijn, rijden we via de GM-3 in 40 minuten als slingerend door de prachtige bergen weer terug naar San Sebastian. Onderweg is het dusdanig opgeklaard dat we uiteindelijk vlak voor San Sebastian Tenerife inclusief El Teide goed kunnen zien liggen ā€¦ā€¦.

Uiteindelijk vinden we nu San Sebastian tot nu de mooiste plek qua stadje. Maar het ging ons met name vandaag om de wandeling naar de top van Alto de Garajonay en de geweldige route door de enorme bergen.

2 september 2023