8 September 2023 

Vandaag hebben gepland om de GC-200 te gaan rijden, één van de mooiste wegen van Gran Canaria. Een deel van de GC-200 is inmiddels afgesloten en vervangen door de GC-2, een nieuwe weg die je qua reistijd naar Agaeta veel tijd bespaart. Het was wel even onduidelijk of de GC-2 nu wel of niet open was, maar we hebben de gok genomen. Deze route in het westen van het land laat goed de diversiteit van Gran Canaria zien. Sfeervolle (meest witte) dorpjes, een helderblauwe oceaan, groene bergen, ruige kale kliffen, indrukwekkende gekleurde rotsen en veel cactussen, echt een indrukwekkende route. 

Onderweg komen we bij Puerto de Mogán El Molino de Viento tegen, onze eerste stop aan de GC-200. Dit is een unieke gerestaureerde molen waar vroeger graan werd gemalen. 

Mirador de Veneguera is een spectaculair uitzichtpunt waar je een fantastisch uitzicht hebt over de Barranco de Veneguera. Je ziet er ook het kleine witte dorpje Veneguera in het dal liggen. Het is echt indrukwekkend hoe gigantisch immens groot de omliggende bergketens zijn.

Eén van de meest bijzondere plekken aan de GC-200 zijn Los Azulejos de Veneguera. Deze kleurrijke rotsen worden ook wel de Rainbow Rocks genoemd, helaas lukt het ons niet om tijdig te stoppen voor een foto. We doen het dus met foto’s vanuit de auto.

Vervolgens komen we aan bij Los Azulejos de Veneguera met de Mirador de San Nicolás uit. Bij dit uitzichtpunt zie we ook weer de zee. Je blijft gewoon je ogen uitkijken, tenminste als je van berglandschappen houdt.

Het eindpunt van de GC-200 is het prachtige gelegen witte bergdorp Agaete. Puerto de las Nieves is de havenplaats die bij Agaete hoort en die willen we graag bezoeken. Daar bevindt zich de mooie Playa de las Nieves, een strand met een fantastisch uitzicht over de omliggende bergketens. Het is enorm druk, het lijkt wel een feestdag. Zo druk op een vrijdag?? Even googlen leert ons dat het inderdaad vandaag een feestdag is. Op 8 september viert men het feest van Nuestra Senora del Pino, de beschermheilige van het bisdom Canarische Eilanden. Het is onbewolkt en heel erg warm, mensen zoeken dus lekker de verkoeling van de zee op.

Voor de lunch rijden we naar Los Berrazales. Daar ligt een gebied met de enige koffieplantages van Europa. Er is zelfs een unieke 200 jaar oude plantage middenin de groene en zeer vruchtbare Agaete vallei.

Vanaf Agaete kun je kiezen om dezelfde GC-200 weg terug te rijden of om het hele eiland rond te rijden. Wij verblijven in het zuiden en de snelste en meest relaxte optie is om een ronde om het eiland te maken en via de snelweg GC-1 terug te gaan. De heenweg met al de kronkelweggetjes was al intensief genoeg.

De GC-1 brengt ons langs de hoofdstad Las Palmas. We stoppen voor een bezoek aan het oude historische centrum van Las Palmas: La Vegueta. Het is inmiddels bewolkt, en dat vinden we voor een stadswandeling eigenlijk wel fijn. Evengoed is het nog 32 graden. Hier is het juist duidelijk een stuk rustiger dan we normaal zouden verwachten op een vrijdagmiddag, de meeste winkels zijn dicht door de feestdag, maar het is er wel gezellig.

Online hebben we een wandelroute gevonden door La Vegueta en die hebben we gebruikt om de mooiste gebouwen en pleinen van te kunnen bewonderen. Plaza Santa Ana is absoluut het mooiste plein in La Vegueta.

Onderweg naar “huis” halen nog even boodschappen bij een supermarkt die wel open is, tja zondagen en feestdagen betekent in Spanje vaak dat heel veel winkels dicht zijn. Maar het lukt ons een groot winkelcentrum te vinden waar wel alles open is.

Uiteindelijk hebben we deze dag het hele eiland letterlijk rond gereden! Vandaag was een hele mooie hernieuwde kennismaking met Gran Canaria voor ons beide.

Mooiste weg van Gran Canaria:

Las Palmas – La Vegueta:

8 september 2023