9 September 2023 

Het de laatste volle dag van onze reis. Vandaag rijden we via de schitterende autoroute GC-60 naar Tejeda. Het eerste deel van de route rijden we over de GC-505, deze weg loopt door een prachtige vallei. Onze eerste stop is bij Las Filipinas. Als we doorrijden merken we al snel dat we gaan klimmen. De GC-505 begon goed, maar ineens werd het toch een stuk uitdagender. De weg werd smaller een het asfalt minder mooi. We stoppen even en checken voor de zekerheid of dit nog erger wordt en hoeveel kilometer deze “weg” annex geitenpad zo blijft. Als we constateren dat we nog 15 minuten moeten doorrijden en dan GC-60 bereiken, besluiten we op goed geluk door te rijden. Het uitzicht is overigens wonderbaarlijk mooi, echt zó gaaf. Opnieuw zijn we onderdeel van ruige landschappen en immens hoge bergen.

Gelukkig is de weg van de GC-60 een stuk beter. Het is evengoed goed opletten op zo’n kronkelweg, maar een goed geasfalteerde weg en een weg die iets breder is dan slechts 1 auto is toch fijner. We treffen tijdens de route niet veel miradors, maar als die er zijn maken we daar dankbaar gebruik van om even te pauzeren en om foto’s te maken.

Voordat we bij Tejeda aankomen stoppen we voor Roque Nublo (wolkenrots). Roque Nublo is het symbool van Gran Canaria. Deze rechtopstaande rots staat op het einde van een heuvel. Roque Nublo is 4,5 miljoen jaar geleden gevormd bij een vulkaanuitbarsting. Hij is 67 meter hoog en staat op 1746 meter hoogte. Het hoogste punt is 1813 meter, waardoor hij behoort tot de hoogste punten van het eiland. 

Nadat we de Roque Nublo en Roque Bentaya gepasseerd zijn, zien we het dorp Tejeda in een vallei opdoemen. Tejeda ligt in het hoogstgelegen deel van Gran Canaria. De witte huizen staan tussen de amandelbomen. In het dorp kun je zoete lekkernijen kopen onder andere net marsepein, honing en amandelen en vele soorten koekjes. Het is er heel erg gezellig. Het dorp heeft niet voor niets een grote aantrekkingskracht op toeristen. Zowel het dorp als de omgeving zijn erg mooi. Lopend over de Calle Dr. Domingo Hernández Guerra en de aansluitende Calle Ezequiel Sánchez heb je vrijwel constant een fraai uitzicht over de Barranco de Tejada. Uiteraard halen ook wij lekkere koekjes bij Dulceria Nublo. Het is inmiddels wel weer erg warm geworden.

Voor de terugweg hebben het vervolg van de GC-60 uitgekozen, omdat we dan weer een andere omgeving kunnen bewonderen en hopen op een goed begaanbare weg tot aan Maspalomas. Die route verloopt inderdaad zonder ‘spannende’ stukken. De bewolking ontstaat weer in de bergen, waar we inmiddels de afgelopen weken aan gewend zijn geraakt. Met temperaturen van 32 tot 37 graden, is de bewolking ook echt wel welkom.

Als we de bergen verlaten, rijden we recht aan op Maspalomas.We willen graag nog de duinen bekijken. Men zegt dat Las Dunas de Maspalomas een wonderlijk stuk natuur is. Het is ongeveer vijf vierkante kilometer groot. Het is niet helemaal duidelijk hoe deze duinen zijn ontstaan. Het parkeren van de auto is ook een uitdaging in Maspalomas, uiteindelijk staan we in een parkeergarage. We wandelen richting de duinen en het strand, maar daar hebben we niet het gewenste uitzicht. We wandelen via een winkelcentrum door naar de vuurtoren. De vuurtoren van Maspalomas is 56 meter hoog en staat op het meest zuidelijk gelegen puntje van Gran Canaria. Hij zorgde in het verleden als oriëntatiepunt voor schepen. We bewonderen de kustlijn, en genieten van een heerlijke amandelkoek uit Tejeda.

We besluiten nog even naar Hotel RIU Palace Maspalomas te rijden, voor beter uitzicht op de duinen. Bij Hotel RIU Palace Maspalomas is er gewoon een doorgang naar de duinen ! Daar heb je uiteindelijk de beste mogelijkheid die te bekijken. Het is er fraai met de zee op de achtergrond. De duinen zijn uiteraard zo eind van de middag al goed bewandeld, de maagdelijke duinen met ribbels van het waaiende zand zit er vandaag niet in. We vonden het toch leuk om gezien te hebben. En, het maakt ons Gran Canaria avontuur compleet.

We hebben gezien wat we graag wilden zien op Gran Canaria en hebben daar enorm van genoten !!

Naar Tejeda:

Las Dunas de Maspalomas:

 

9 september 2023