5 Juli

We verlaten Leon en gaan met broodjes voor de lunch op pad richting Monforte de Lemon. We rijden via Las Médulas,. De route is echt heel erg prettig, de rit door de bergen is afwisselend en op de weg is het heel rustig.

Las Médulas ligt vlakbij de stad Ponferrada en behoort nog tot de provincie Leon. Het was de belangrijkste goudmijn in het Romeinse rijk. Het spectaculaire landschap van Las Médulas is het gevolg van de Ruina Montium, een Romeinse mijntechniek die bestaat uit het doorboren van de berg en het doorlopen van grote hoeveelheden water, die de berg letterlijk in deed storten. Om het benodigde water van de bergen van Sierra de La Cabrera naar Las Médulas te brengen werd een systeem met kanalen van meer dan honderd kilometer lang gemaakt, waarvan sommige delen nog bestaan. Er zijn verschillende Mirradores die uitzicht bieden op Las Medulas, we kiezen toevallig de juiste, en die beloond ons met geweldige uitzicht.
We vervolgen onze route richting Monforte de Lemon en rijden daarmee de Regio Galicia in. De bergachtige omgeving wordt hoe verder we komen steeds meer bedekt met wijnranken, de omgeving is hier echt nog mooier en bergachtiger dan we hadden verwacht.

Aangekomen in Monforte de Lemon checken we in bij de luxe Parador Monforte de Lemos die op een heuvel staat en uitkijkt over de stad. Parador de Monforte de Lemos is gevestigd in een 17e-eeuws benedictijnenklooster op het hoogste punt van de stad Het is gebouwd rond de hoofdgalerij van het klooster en het hotel is zorgvuldig ingericht in overeenstemming met de neoklassieke stijl. Het is een zeer goede uitvalsbasis om morgen Ribeira Sacra te gaan verkennen.

We googlen op Bodegas en komen er achter dat die in Galicia ook Adega’s heten. Er is een Bodega open op ongeveer 15 minuten rijden, we gaan dus op pad… Aangekomen bij Bodegas Regina Viarum worden we verrast met geweldig uitzicht op rivier de Sil en de fraaie bergachtige omgeving. We hebben niet gereserveerd, maar mogen toch wijn proeven. De dame is onverwacht super flexible, ze geeft ons uitleg over de wijnopties en de lokale druiven. We proeven drie lokale wijntjes uit Ribeira Sacra, twee rode van de Mencia druif en een witte van de Godella druif. Genietend van het uitzicht drinken we de wijntjes, waarna we terug rijden naar Monforte de Lemos op zoek naar een diner. Dat vinden we niet echt, veel restaurants zijn gesloten en een paar tapas proevend brengt ons ook niet wat we zoeken. Uiteindelijk besluiten we toch te gaan eten bij de Parador.

We genieten echt, dit is wat wij erg leuk vinden. Gewoon zelf rondrtoeren in een prachtige omgeving en stoppen waar we iets willen bezoeken of bewonderen….

5 juli 2021