11 Juli 2021

Het is zonnig in Gijon maar er is ook bewolking voorspeld, we gaan het wel zien wat deze dag ons brengt. We gaan vandaag naar Onís in het Nationale Park van Picos de Europa. Onís staat, naast de prachtige natuur van het nationale park, bekend om drie bezienswaardigheden: de Covadonga meren, de Cangas de Onís en de Santa Maria Covadonga. Het is ongeveer 1.15 uur rijden. De weg er naar toe is afwisselend en erg mooi, het is inmiddels wel bewolkt. Aangekomen bij Onis is het daar echt druk, waarschijnlijk omdat het zondag is. We mogen niet met de auto naar de Covadonga meren, dat is erg jammer. Er gaan wel bussen en taxi’s heen maar daar hebben we niet heel veel zin in. De meren kennen veel mensen van wielerrondes, zoals de Ronde van Spanje waarin de Covadonga meren vaak onderdeel uitmaken van de slotklim.

We besluiten eerst naar Cangas de Onís te rijden, het is even zoeken maar we hebben uiteindelijk wel geluk met een parkeerplekje. Met het weer hebben we ook weer geluk het is zonnig en lekker warm. Met name de oude Romeinse brug over de rivier Sella trekt toeristen. De Romeinen maakten die weg van Gijón naar Llanera dwars door het plaatsje heen. De aanwezigheid van de Romeinen is ook te zien aan de Romeinse tempel die in de vallei tussen de twee rivieren gebouwd is. Het stadje is werkelijk super mooi en echt heel erg gezellig.

Vervolgens gaan we op weg naar Covadonga om de ‘Santa Maria la Real de Covadonga’ Kathedraal te bewonderen. Ook daar is het erg druk en vinden na wat rondrijden weer een parkeerplek. Het is een neo-romaanse kerk die volledig uit roze kalksteen bestaat. Deze is gebouwd tussen 1877 en 1901 en ontworpen door een Germaanse architect. De kerk is gebouwd omdat de originele tempel ter ere van de stadsheilige verwoest was door brand. De tempel bevond zich naast de Heilige Grot. Men wilde de tempel eerst herbouwen, maar toen dit te lang duurde gaf Alfonso XII de opdracht tot het bouwen van deze kerk. De Kathedraal staat werkelijk op een magnifieke plek, echt prachtig. De nabij gelegen Heilige Grot is ook heel bijzonder en verrassend.

Als we uitgekeken zijn, rijden we naar Oviedo, daar aangekomen rond 15.30 uur is de bewolking een feit. Daarbij opgeteld dat het zondag middag is, dus bijna uitgestorven, levert niet het meest aantrekkelijk beeld van deze stad. We wandelen wat rond door het oude centrum en het park, maar zijn niet onder de indruk. Oviedo is sinds de negentiende eeuw een industriële stad geworden door de aanwezigheid van de kolenmijnen. De stad is vooral bekend om de pre-romaanse gebouwen in en rondom de stad, een bouwstijl van de achtste tot en met de tiende eeuw. Middenin Oviedo ligt het Plaza Alfonso, waaraan veel paleizen staan en de bekende laat-gotische Kathedraal. Na een uurtje houden we het voor gezien. We rijden in een half uurtje terug naar Gijon.

Het uitstapje vandaag naar Onís en Covadonga vonden we echt de moeite waard en een aanrader, heel gezellig en een prachtige omgeving.

11 juli 2021