6 Juli

Vandaag gaan we Ribera Sacra en Canyon de Sil ontdekken. De plaatjes zijn veelbelovend en het regent gelukkig niet. We hebben een rondtrip bedacht langs de highlights van deze regio. De CaƱon de Sil is een diepe kloof waar de Sil kronkelend zijn pad zoekt en is het kenmerk van het wijngebied Ribeira Sacra.

Om 10.00 uur gaan we op weg richting de Mirador Balcones de Madrid. Onderweg stoppen we regelmatig voor een foto momentje en om te genieten van het geweldige uitzicht over de Sil rivier, het prachtige bergachtige landschap en de canyon. De Sil rivier heeft een lengte van 225 kilometer. Het is een tak van de Mino rivier. Bij de 30 kilometer lange en diepe Canyon is het stil, weids, prachtig en overweldigend.

Ribeira Sacra (betekent Heilige Oever) is gevestigd in 1997. De Regelgevende Raad van de Ribeira Sacra, heeft drie essentiƫle taken: de oorsprong van het product garanderen, de kwaliteit ervan te waarborgen en de wijnen te promoten die onder de benaming van oorsprong zijn geproduceerd (D.O.). De D.O. Ribeira Sacra is verdeeld in vijf subzones: Amandi, Zingen, Quiroga-Bibei, Ribeiras do MiƱo en Ribeiras do Sil. Men zegt dat de beste wijn komt uit het Amandi gebied. Het is ƩƩn van de mooiste wijngebieden van Galiciƫ.

De tweede helft van ons rondtripje rijden we langs heel veel Adegas (is hetzelfde als Bodegas) en wijnranken. De romeinen en later de monikken, hebben op de vaak onmogelijk steile hellingen terrassen voor wijnbouw aangelegd en wijn geproduceerd. Die kunnen echt alleen maar handmatig geplukt kunnen worden. De manier om de manden met druiven te verplaatsen gebeurt met een soort treintje omhoog of door ze naar de rivier te laten zakken waar ze in bakken worden verzameld zoals het vroeger gedaan werd.

Bij Adega Ponte de Boga lopen we even naar binnen. Er zijn laat in de middag een paar opties, we kunnen om 16.30, 18.00 uur en 19.00 uur deel te nemen aan een toer door de kelders en een wijnproeverij. Die opties nemen we mee ter overweging voor later vandaag.

We hebben enorm genoten van dit prachtige gebied. We hadden graag wat vaker de zon willen zien, maar zijn heel blij dat het in ieder geval droog is gebleven.

6 juli 2021