9 Mei 2023

Vandaag nemen we, inclusief de auto, de Ferry van Trasmapi om 11.30 uur, waarmee we vanuit Ibiza-stad in 30 minuten naar Formentera varen. Het kleine eiland ligt slechts 4km ten zuiden van Ibiza. De adembenemende stranden van Formentera liggen beschut en behoren tot de rustigste en schoonste van Spanje. Het eiland lijkt op het eerst gezicht heel erg vlak.

Op het eiland aangekomen rijden we eerst helemaal naar de andere kant van het eiland, naar Faro de la Mola. Verrassend genoeg is het daar toch enigszins bergachtig wat zorgt voor een magnifiek uitzicht op de kust aan beide kanten. Het kleurenpalet van de zee is onbeschrijvelijk mooi.

De vuurtoren Faro de la Mola werd op de rand van het eiland gebouwd. Het was de inspiratiebron voor de ‘vuurtoren aan het einde van de wereld’ in een van de verhalen van Jules Verne. We bezoeken het museum in de vuurtoren, om iets meer van de achtergrond mee te krijgen.

Daarna rijden we naar een restaurant ‘La Mirrador’, die bevindt zich langs de weg. We leggen Formentera vast in alle schoonheid. Dwars gemeten is het slechts 1,5 km breed op het smalste punt en dat zorgt voor mooie foto’s met aan beide kanten de zee.

We picknicken daarna aan zee, voor het prachtige Hotel ‘Riu La Mola’ in Maryland.

Vervolgens rijden we naar Calo d’es Mort en daarna weer naar de overkant van het eiland, naar Es Calo. Opnieuw steken we over en dit keer komen we bij Platja de Migjorn uit. Het blijft voor ons echt genieten om naar de prachtige kleuren van de zee te kijken. De zee wordt verfraaid door rotsen en de Spaanse cultuur en bouw. De authentieke vissershutjes zijn echt fotogeniek en nog in gebruik.

Miradors geven de meest prachtige plekjes keurig netjes aan onderweg. Het is een heel rustig vakantie eiland, waar op zich qua bezienswaardigheden niet veel meer is dan de natuur. De kracht is met name de ligging in zee met het geweldige heldere water. Als dat voldoende is voor een vakantie, dan is Formentera zeker een aanrader.

We zijn inmiddels aangekomen bij de mooie hoofdstad ‘Sant Francescavier’. Waar we geen rekening mee gehouden hebben is de siesta, alle winkeltjes zijn dus dicht en het is erg stil op straat. We volgen gewoon weer ons plan en rijden naar Es Pujos waar de zoutmeren er prachtig uitzien. We wisten niet dat die nog in gebruik waren. Hiermee komt een einde aan ons ‘excursie’, we rijden naar La Savina om daar weer met de ferry terug te varen naar Ibiza stad.

Rond 17.30 arriveren we weer op Ibiza, waar we het gezelilge Ibiza stad nog even op ons gemak doorwandelen. Helaas is de Pinxtos bar dicht op dinsdag en woensdag. Die krijgt wellicht later in de week nog een herkansing.

In Can Salia aangekomen maken we zelf weer een heerlijk diner, wat we oppeuzelen kijkend naar een schitterende zonsondergang.

Het was weer een heerlijke dag waarvan we optimaal van genoten hebben.

 

 

 

 

 

 

 

 

9 mei 2023