22 december 2012

Na een super goed buffet gisteren in het hotel zijn we ons mandje ingedoken. Vanmorgen konden we opnieuw genieten van een uitgebreid ontbijt. We nemen de tijd om nog wat rond te wandelen op het Resort, voordat we op weg gaan naar Sohar dat slechts 120 kilometer verderop aan de kust ligt.

Highway 1 brengt ons langs allerlei dorpjes/stadjes. De omgeving wordt gedomineerd door plantages met Palmbomen waar allerlei soorten dadels aan groeien.  Een Palmboom kan wel 150 jaar oud worden, levert 100 kilo dadels per jaar en groeit door het goede klimaat 40 centimeter per jaar. Het is een leuke route om te rijden, er is voortdurend van alles te zien. De vele wegwerkzaamheden hebben we absoluut geen last van, en ook het rijgedrag van de lokale bevolking is in tegenstelling van wat wij gelezen hebben gewoon ‘normaal’.

Er staan mooie grote huizen langs de highway. Bij het stadje As Saham slaan we af voor een tussenstop langs de kust. In tegenstelling tot veel landen en ook Nederland, staan  in Oman langs de kust juist de minder mooie huisjes en veel huisjes die vervallen zijn omdat die niet meer bewoond zijn.

De kust wordt hier gedomineerd door de visserij, kleine bootjes zijn aan het vissen en er is absoluut geen mens op het strand. Alhoewel, JW gaat even op onderzoek uit……

Uiteraard is ook hier een fort dat vroeger voor de veiligheid moest zorgen. We hebben als toeristen veel bekijks in Oman, de mensen zijn uiterst vriendelijk; ze zeggen gedag of zwaaien naar ons, zelfs vanaf een voorbij razend bootje.

We rijden de laatste 27 kilometer naar Sohar en stoppen bij het oude centrum. Nou ja centrum, een moskee, een fort (uiteraard) en wat winkeltjes die gesloten zijn. Ook dit fort wordt gerestaureerd en is momenteel zelfs niet de moeite waard om een foto van te nemen. We rijden door naar het Sohar Beach Hotel voor een lunch. Zoals de vele recensies aangaven lijkt het hotel inderdaad te duur voor wat het daadwerkelijk is. De recensies hebben ons daarom doen besluiten te kiezen voor een goedkope overnachting in het Green Oasis Hotel net buiten het centrum. Na een lekkere linzensoep dwalen we nog wat rond langs de kust van Sohar, waar een mooie weg langs de kust is aangelegd en een mooie nieuwe visafslag, om net voor zonsondergang (17.00 uur) in te checken in ons hotel.

Het restaurant in het hotel is dicht voor het diner. We rijden opnieuw naar de highway, waar we vanmiddag de Safeer Mall hadden bezocht en een pizza hut hadden gesignaleerd.

De Mall is nu een stuk drukker dan vanmiddag, Net als in andere landen in het Midden-Oosten, komt de bevolking ook hier pas ’s avonds tot leven (of ze werken overdag …). Het valt ons op dat er een paar winkels zijn met dure parfums die wij in Nederland niet kennen. Of we die lekker vinden is maar de vraag, de geuren zijn heel erg sterk. We verorberen een small pizza bij de Pizza Hut, daarna bestellen we bij Costa, de Oman Starbucks, een espresso met tiramisu.

Het was een relaxed dagje, waarbij we op ons gemak de Oman bevolking en hun leefwijze langs de kust konden observeren. Deze overnachting is bedoeld als tussenstop op weg naar Nizwa morgen.