5 Oktober 2019

Vandaag vliegen we met de kids naar Estland voor een weekendje Tallinn. Tallinn is de hoofdstad van Estland. De historische binnenstad van Tallinn stamt grotendeels uit de 13e en 14e eeuw. Tallinn wordt vaak aangeduid als de Middeleeuwse Parel van Europa. Veel van de gebouwen die je nu nog ziet stammen uit de dertiende en veertiende eeuw.

Na het inchecken bij het Metropol Spa Hotel, gaan we al snel op pad om Tallinnā€™s Old Town te verkennen. Het is gelukkig droog. We beginnen bij de stadsmuren. Vanaf de 13de eeuw werden de stadsmuren van Tallinn steeds meer uitgebreid. De stadsmuren zijn drie meter dik, 16 meter hoog en er waren 46 verdedigingstorens. De helft van de muur staat er nog, wij beklimmen de muur bij de Hellemani torn.

Tallinn is echt een gezellige en fraaie oude stad waar we op ons gemak door heen wandelen. De Kathedraal van Alexander Nevski is een van de grote monumenten van Tallinn. De Russisch-orthodoxe kathedraal is gewijd aan de heilige Alexander Nevski en staat op de kathedraalheuvel, die deels gezichtsbepalend is voor de Domberg-Toompea. De kathedraal is gebouwd van 1895 tot 1900 en is gewijd aan de heilige Alexander Nevski. Na de Estische Onafhankelijkheidsoorlog rond 1918 wilde men de kathedraal oorspronkelijk slopen, omdat het als symbool van de Russische onderdrukkers gezien werd. Het ontbreken van financiƫle middelen heeft de sloop voorkomen. Het uitzicht vanaf de heuvel is prachtig alhoewel het wel bewolkt is. Toompea of Domberg is een heuvel van kalksteen, de oppervlakte van de verhoging is ongeveer 7 hectare. De gebouwen, waaronder parlement van Estland, liggen ongeveer 20-30 meter hoger dan de omliggende gebouwen. In 1684 brak er een grote brand uit op de heuvel die veel gebouwen heeft verwoest, de Dom van Tallinn bleef gespaard.

We dwalen verder door het oude centrum en brengen we een bezoek aan de Sint-Nicolaaskerk, een middeleeuwse kerk gebouwd in de 13e eeuw en gewijd aan de patroonheilige van de vissers en de zeilers. In de 15de eeuw kreeg de kerk zijn huidige uiterlijk, met als toevoeging in de 17de eeuw de toren een barokke spits waardoor hij 105 meter hoog werd. We staan nog even stil bij een gedenkteken voor een ramp met een schip toen het de Baltische Zee overstak op weg van Tallinn naar Stockholm. Daarna werd het echt tijd om even uit te rusten, dat doen we onder het genot van een kopje koffie met een lekker stukje taart.

Voor het diner hadden we vooraf gereserveerd bij het Italiaanse restaurant iO Restoran. Een fantastische keuze, het interieur is erg fraai en we hebben allemaal echt genoten van een overheerlijk drie gangen diner. Het was een zeer geslaagde dag.

5 oktober 2019
Overige berichten