30 maart 2018

Na een zeer goed verzorgd ontbijt bij Hotel Maya Calakmul maken we ons klaar voor een 4 uur durende reisdag, vanuit de Campeche regio terug naar de Quintana Roo regio. We zullen overnachten bij een Resort, Central Park in Tulum, waar van verschillende eigenaren appartementen worden verhuurd. Het is bewolkt en daar balen we van, we willen niet de laatste twee dagen afsluiten met bewolking. We willen de zon terug !

Vanuit Chicanna is het een half uurtje rijden om weer een tijdsgrens te passeren. 8.30 uur wordt 9.30 uur. Het tijdsverschil met Nederland wordt langzaam weer minder, nu is er weer 7 uur tijdsverschil. Langs de weg zien we ineens een groepje Mexicanen lopen met een kruis, het is een processie voor Goede Vrijdag. Na een pitstop bij een sugarcane plantage bereiken we na 1 1/2 uur rijden Bacalar, dat plaatsje ligt aan een prachtige Lagune.

Er is ook een fort, Fuerte de San Felipe, dat we kunnen bezoeken. Het is nog vrij vroeg en we vinden vlakbij het fort een parkeerplekje. Af en toe komt de zon tevoorschijn. Bij de entree worden we vrijwel direct verrast door het geweldige uitzicht op de lagune. De verschillende kleuren blauw, azul tot groen zorgt voor magnifiek kleurenpalet. Vanaf het fort hebben we mooi uitzicht over het enorme lagune. Het fort zelf is ook best leuk om te bezichtigen, in het fort bevindt zich ook een klein museum.

Na het fort te hebben bezocht wandelen we over het centrale plein. Uiteraard is daar weer iets te doen. We verwachtte dat er iets opgevoerd werd i.v.m. goede vrijdag maar dat is niet het geval. In tegenstelling zelfs, men was bezig met een bodypainting show.

We proberen vervolgens aan het strand bij de lagune te komen. Opnieuw een uitdaging, maar het lukt ons een klein stukje publiek strand te vinden. De aanlegsteiger is niet meer wat het ooit geweest is….

We gaan weer verder, want we hebben nog 2 1/2 uur rijden voor de boeg. We ‘lunchen’ weer langs de kant van de weg, want er is in geen velden of wegen een parkeerplaats langs de weg te vinden. Er zijn wel een aantal trucker cafés, maar daar hebben we absoluut geen trek in. We passeren een aantal dorpjes en merken duidelijk dat we weer meer ‘de bewoonde wereld’ in rijden. Helaas is de omgeving hier een beetje saai, er is onderweg niet qua landschap niet veel te bewonderen.

Rond 15.00 uur rijden we Tulum in, het is weer even wennen aan een drukke grote stad. We rijden door naar de Tulum Maya Ruines die tot 17.00 uur open i. De site is gelegen pal langs de kust. Aan de prijzen die we moeten betalen is het wel duidelijk dat we weer in een grote stad zijn.  De opzet is hier iets anders dan we gewend zijn. De verkopers verkopen hun waar in de vele winkeltjes voor de entree, en op de site moet men een vaste route volgen. Het is bet nog druk als we om 16.00 uur de entree passeren. De zon is gelukkig terug en het is weer heet. Als we de ruïnes naderen horen we de zee al, het blijft altijd een geweldig geluid !! Helaas ligt het strand hier ook vol met het smerige zeewier. De Ruines zijn erg fraai, weer heel anders dan we al gezien hebben. Deze site is wel een stuk kleiner dan de andere Maya Ruines die we bezocht hebben en in mijn beleving de minst mooie. Uiteindelijk hebben we deze vakantie veel meer Maya ruines bezocht dan we überhaupt van plan waren, maar goed de geschiedenis is heel interessant en de sites zijn toch zeker een bezoek waard.

We halen nog wat boodschappen om vanavond zelf te kunnen koken en checken in om 18.00 uur in bij Central Park. He lekker, het is een prachtig, modern, nieuw Resort waar we vanavond nog kunnen nagenieten op ons balkon.