31 maart 2018

Het is de laatste dag in Mexico. We rijden van Tulum naar Cancun, dat is ongeveer 150 kilometer. We doen eerst een poging om aan de kust te komen bij Tulum, dat lukt bij een klein stukje waar geen strand is. We schieten een paar foto’s en gaan op pad.

Alhoewel de hele weg langs zee loopt, zie je er helemaal niets van. Vrijwel alles is ingenomen door Resorts en beplant met bomen.

Het is zaterdag en met name erg druk in alle dorpjes, het paasweekend staat voor de deur. We proberen aan de kust te komen bij Puerto Morelos, maar na een tijdje helemaal vast te hebben gestaan draaien we om. Dan maar de laatste 23 kilometer naar Cancun afmaken.

We rijden de Zona Hotelera/ Cancun strip op waar vrijwel alle hotels zich bevinden. Het is er mega druk en het duurt enorm lang voordat we een beetje in de buurt komen van ons onderkomen van vannacht bij Beachscape Kin-Ha Villas and suites. De strip is 11 kilometer lang en we zitten op 8.5 km. We verbazen ons toch weer enorm dat als we over een hele smalle strip rijden van 11 km met aan de ene kant de zee en de andere kant de Laguna, van beide totaal niets te zien is. Bizar ! Mede omdat we gelezen hebben dat zelfs bij Mexicaanse wetgeving geregeld is dat iedereen altijd toegang tot het strand zou moeten hebben. In de Laguna kan overigens niet gezwommen worden, door aanwezige krokodillen.

We besluiten er tussen uit te gaan en bezoeken een Shopping Mall. Tegen 15.00 uur sluiten we weer aan in de drukte om stap voor stap bij ons resort uit te komen. We hebben een mooie kamer met uitzicht op het zwembad en deels op zee bij Beachscape Kin-Ha Villas and suites, daar zijn we heel blij mee. Het is inmiddels volledig bewolkt. Het plan was eventjes in de zon te gaan liggen op een strandbedje. Het laatste doen we wel, maar de zon is ervandoor….

Voor ons is de regio Quitana Roo duidelijk het minst interessant, met name Cancun, Playa del Carmen en Tulum. Het is slechts een ‘tick in de box’, we hebben het gezien. Voor liefhebbers van verblijven op een Resort houdend van zon, zee, strand en parties is het waarschijnlijk erg fijn. De kust biedt ook mogelijkheden om te duiken en te snorkelen. Maar ook het snorkelen naar haaien is zo populair dat men met 24 mensen gaat snorkelen rondom 1 haai. En er zijn meer dan voldoende shopping malls.

Terugkijkend over de afgelopen 11 dagen, hebben we enorm genoten van de Provincie Yucatan in Mexico. Het landschap wisselt echt per regio, veel stadjes organiseren gezellige festivals, lichtshows of optredens. De Ruines die we bezocht hebben zijn qua opzet redelijk algemeen volgens een Maya systeem, maar toch weer heel anders door de omgeving waarin ze zich bevinden. Op de plekjes waar we wel het strand hebben kunnen bereiken was het kleurspel van de zee erg facinerend en heel erg fraai.

Nog 1 dagje terug naar Havana, en dat zit het er weer op !!