28 maart 2018

De tweede dag in Palenque stond niet in ons plan en behoeft nog zinvolle invulling. We hadden bij de oriëntatie van onze reis wel watervallen gezien maar die buiten ons plan gehouden. Gezien het feit dat Palenque zelf niet echt toeristisch aantrekkelijk is, besluiten we twee watervallen te bezoeken: Cascade de Misol-Ha en Cascades Aqua Azul. De afstand is 63,5 kilometer door bergachtig landschap. De geschatte reistijd naar de verste waterval Cascades Aqua Azul is 1 uur en 15 minuten.

Het ontbijt is zoals verwacht heel simpel, maar gelukkig is er koffie ….. en gezoete yoghurt. Het is echt bizar om te zien dat het met zoveel veel te dikke Mexicanen, het zo moeilijk is om producten zonder toevoeging van suiker te vinden. Zelfs de yoghurt die men hier ‘naturel’ noemt, is gezoet met suiker. In de supermarkt moet je ook goed opletten dat er op de yoghurt heel specifiek ‘sin azucre’ staat. Uiteraard is dat wel duurder, terwijl je wil dat er iets weggelaten wordt.

We halen bij een supermarkt wat broodjes, pinnen wat cash bij de bank en gaan op pad naar de watervallen. Gisteren hebben we een bizar verhaal gelezen op Tripadvisor. De weg vanuit San Cristobal tot aan Palenque schijnt gedomineerd te worden door gefrustreerde boeren die je alleen doorlaten als je hen geld betaalt. Soms zelfs op het zeer agressieve af volgens een aantal reviews. De laatste berichten daarover waren uit half 2017 en we hopen maar dat het wellicht nu niet meer plaatsvindt.

Maar helaas, zodra we de weg opdraaien richting de watervallen staat er al een guur uitziende man met een paar jongens met een touw. We stoppen en laten hen weten dat wij niet gaan betalen, het geschreeuw naar ons duurde eventjes en uiteindelijk lieten ze ons door zonder te betalen. Vrij snel daarna opnieuw een touw over de weg, ‘mama’ hield het touw omhoog en dochter met een kindje op haar rug moest ons iets verkopen. Jeetje wat moet je daar nu mee? We kopen niets maar geven het meisje 10 pesos en we mogen door. En, ja hoor niet snel daarna weer een, een heel erg onfrisse, gure vrouw die bonkend tegen de ramen en schreeuwde dat we zonder betalen er niet doorheen mogen. Dit wordt wel erg frustrerend zo en we zijn niet van plan ons te laten terroriseren. We houden voet bij stuk, geven niets en rijden op naar het touw met de auto. Uiteindelijk worden we doorgelaten. Daarnaast ligt de weg vol met hoge drempels (verkeersdrempels zijn zeer populair in Mexico) en bij iedere drempel staat er wel iemand voor of naast je auto die iets wil verkopen. Dit spelletje gaat zo een aantal keer door en frustreerde ons echt enorm.

Na 25 minuten rijden bereiken we de eerste waterval. Ook daar zijn weer touwen en het is ons niet helemaal duidelijk of we afgezet worden of echt entree betalen. 2x worden we staande gehouden en 2x keer moeten we betalen. Voor de zekerheid betalen we hier wel, het lijkt legitiem en rijden door naar de parkeerplaats. De 63 meter hoge waterval ligt er vlak naast en is zeker de moeite waard om even rustig te bewonderen. Er zijn veel mensen die er zwemmen en er echt een dagje uit van maken, inclusief picknick. Uiteraard staan er overal kraampjes met Mexicanen die van alles willen verkopen en wil het mannetje ‘die ongevraagd zogenaamd op je auto heeft gelet’ ook een fooi.

Om 11.30 rijden we door naar Cascadas Aqua Azul, die rit duurt 55 minuten. Het bizarre gedoe met de vele drempels op de weg, de opdringerige verkopers naast je auto en de touwen die onverwacht regelmatig op poppen zorgt ervoor dat we niet kunnen genieten van de rit. Jammer, want de bergachtige omgeving is echt prachtig. Alhoewel de weg zelf op heel veel plekken werkelijk slecht te noemen is. Of dat gedaan is door de oplichters of gewoon komt door slecht onderhoud kunnen we niet goed bepalen. Het vreemde is dat de slechte plek op de weg iedere keer een brede strook is over de gehele breedte. We zijn heel blij dat we deze weg niet hebben hoeven rijden als we toch besloten hadden ook San Cristobal te bezoeken, die rit was 5 uur. Zonder het toen te weten, nog een reden dat het een goede keuze was ons reisschema te veranderen.

Bij Cascadas Aqua Azul hoeven we maar 1x te betalen, is dat echte officiële entree? We denken er maar even niet verder over na. Op de parkeerplaats vinden we een plekje in de schaduw en besluiten daar eerst ons broodje op te eten. Het is hier veel drukker dan bij de andere waterval, het staat vol met allerlei kraampjes en de waterval is wederom al vanaf de parkeerplaats te zien. Deze is echt enorm, verschillende cascades met een redelijk goed pad wat ons er langs leidt. En, de waterval is echt prachtig blauw met hier en daar een beetje pastel groen. Op heel veel ‘etages’ kan er gezwommen worden dat is best wel bijzonder. De waterval is te vergelijken met die in Kroatië in Krka, maar daar kon alleen bij de onderste laag gezwommen worden maar het was wel veel fraaier aangelegd. We genieten van de geweldige waterval en de Mexicaanse gezelligheid er om heen. De verkopers zijn niet agressief en dat scheelt enorm.

Om 14.30 uur rijden we terug naar Palenque. We proberen achter auto’s van de lokale bevolking te rijden, want die worden over het algemeen niet tegen gehouden door de oplichters met hun touwen. Gelukkig worden we op de terugweg niet aan dit ontzettend vervelende fenomeen blootgesteld en arriveren we rond 16.15 weer heelhuids en zonder al te veel verdere problemen bij ons hotel. Al bij al zijn we toch blij dat we deze dagtrip gemaakt hebben.

Er zijn nog wat bedjes vrij bij het zwembad en dat is heel erg welkom.