24 Maart 2018

We gaan vandaag eerst Mérida bewonderen. Mérida heet oorspronkelijk in het Yucateeks Maya ‘Ti’Ho’, het is de hoofdstad van Yucatan. Mérida werd gesticht in 1542 door Fransisco de Montejo, een Spaanse conquistador. De stad werd gesticht op de plaats van een Maya nederzetting en is genoemd naar de gelijknamige stad in Spanje.

De bijnaam van Mérida is ‘La ciudad blanca’, de witte stad, waar de herkomst kan refereren aan een oude legende over een witte stad met grote rijkdom. Vanwege de kleurrijke bebouwing is Mérida in werkelijkheid helemaal geen ‘witte’ stad.

De meeste koloniale steden, zo ook Merida is opgebouwd volgens een schaakbordsysteem. Straten die van noord naar zuid lopen hebben oneven nummers en straten die van oost naar west lopen even. Aan de Calle 60 bevinden zich het Parque Hidalgo met daarnaast de Iglesia de Jesus (Kerk van Jezus), in 1618 gesticht als klooster. Haaks op de Calle 60 loopt de Calle 47, of Paseo Montejo, met talrijke villa’s uit de 19e eeuw. Hier bevindt zich ook het Antropologisch en Geschiedkundig Museum. In veel gebouwen komen Maya-afbeeldingen voor, oude gebouwen werden namelijk vaak ‘hergebruikt’.

Het centrale plein is Plaza Grande, daar zijn veel prachtige koloniale gebouwen te bezichtigen. Aan het plein bevinden zich de kathedraal van Mérida, de Casa de Montejo, het voormalige paleis van Montejo de stichter van Mérida en het Palacio Municipal (raadhuis).

Het verrast ons dat veel gratis toegankelijk is. We bezoeken de Kathedraal, Palacio de Gobierno en het voormalige paleis van Montejo. Alhoewel de Kathedraal vrij kaal is, vinden we het erg fraai allemaal. De kathedraal van Mérida, gebouwd tussen 1561 en 1598, is daarmee de oudste van Amerika. Op de Kathedraal was gisteravond de light- en sound show, de gevel leent zich er overigens uitstekend voor.
Tijdens het bezoek aan het voormalige paleis van Montejo leren we dat hier nog tot Aan het begin van de jaren 1980leden. An dezelfde familie hebben gewoond. Nu is het een museum.

Het is inmiddels best wel druk en heet. We vinden een frans bakkertje. We kopen daar vers stokbrood, croissants en een zoet broodje en gaan in ons hotel op ons gemak lunchen en daarna wat uitrusten.

‘s-Middags gaan we met de auto naar El Gran Museo del Mundo Maya del Merida. Het ligt 12 kilometer ten noorden van Mérida. Het museum is ingehuldigd in 2012. Het moderne gebouw werd ontworpen in de vorm van een ceiba, een heilige boom, voor de Maya’s om de levende verbinding te maken met de onderwereld en de hemel hierboven. Op een muur buiten biedt het museum ‘s-avonds een licht-show.

Net als vanmorgen worden toeristen begeleid door medewerkers die aangeven via welke deur je naar binnen moet. De start van het museum valt ons een beetje tegen, aangezien we overblijfselen van de Maya’s verwachten. Het wordt ons op een gegeven moment duidelijk dat dat nog komt. De tijdslijn loopt van het heden naar het verleden. Na een en ander over de Maya’s gelezen te hebben dachten we dat het museum veel kon toevoegen. Dat is deels wel het geval, maar we hadden iets meer verwacht. Op zich was het best de moeite van een bezoekje waard.

Op de terugweg halen we boodschappen bij de supermarkt ‘Mega’, want we kunnen weer lekker zelf koken vanavond, yummie.

Vanavond is er weer van alles te doen in het centrum, onder andere bij de Kathedraal op Plaza Grande . Dat is bij ons om de hoek. Er wordt een Maya ritueel opgevoerd en daar is zelfs een tribune voor neergezet. We sukkelen rond door het centrum waar het werkelijk heel gezellig druk is, overal staan stalletjes en hoor  je muziek. Er worden ook voorbereidingen getroffen voor de zondagsmarkt morgen.

Merida is echt een heel mooie, gezellige  historische stad !! We hebben hier echt volop genoten.