Sicilie

23 juni 2014

Na een goed ontbijt in ons hotel gaan we rond 9.00 uur op pad richting de Vulkaan Etna. Het is vanuit Linguaglossa ongeveer 18 kilometer rijden naar Piano Provenzana op 2100 meter hoog, dat de uitvalsbasis is voor Etna ‘Noord’. Van hieruit vertrekken er Jeeps van STAR verder de vulkaan op, het is niet toegestaan met eigen vervoer tot aan de top te rijden. We kopen toegangskaartjes met korting vanuit het hotel, 48 euro p.p. en wachten totdat het tijd is om te vertrekken. Ondertussen maken we een aantal mooie plaatjes van de omgeving en drinken we bij Bar Provenzana een espresso.

Het is een half uur rijden naar het vulkaan observatie punt, dat ligt op een hoogte van 2800 meter. Er komt rook uit de vulkaan waardoor het niet toegestaan is om bij de krater zelf te komen. Gisteren hebben we een korte film gezien van de Etna met uitleg hoe een en ander voortdurend gemeten wordt. De laatste vulkaan uitbarsting was in 2002 waarbij Piano Provenzana volledig weggevaagd werd. Daarnaast wordt het ons ook duidelijk dat een uitbarsting vanuit verschillende delen van de berg kunnen ontstaan, er zijn dan ook meerdere kraters op de berg.

Het is een magnifiek avontuur, het is werkelijk een prachtig gezicht de rook uit de krater op te zien stijgen. Het enige vervelende is dat het er barst van de vliegen, lieveheersbeestjes en torretjes die blijkbaar wachten op de toeristen die langs komen een paar keer per dag. We hebben even een déjà vu met Ayers Rock in Australië ….. Het kan hier boven echt koud zijn, maar vandaag valt het wel mee. De skiliften werken niet, die zijn specifiek voor het wintersport seizoen. Na een kort foto momentje rijden we door naar Pizzi Deneri, waar we met een gids tijdens een wandeling van ongeveer 20 minuten rond twee kraters kunnen klauteren. Het natuurgeweld wat kan ontstaan tijdens een vulkaanuitbarsting, is erg indrukwekkend om van dichtbij te aanschouwen en ook om door heen te lopen. In deze omgeving voel je jezelf echt een dwerg. De berg is heel afwisselend van zwarte en rode brokstukken, prachtig groene bomen en gras en hier en daar zelfs planten met bloemetjes. Dit in combinatie met de blauwe lucht en witte rookpluimen zorgen voor prachtige foto’s, die spreken dan ook voor zich ………Dit avontuur was niet echt goedkoop, maar naar onze mening het zeker wel waard.

We dalen af via de andere kant van de berg en rijden richting Milo op zoek naar een lunch. De natuur is erg mooi, waar je volgens zeggen ook mooie wandelingen kan maken. De dorpjes waar we door heen rijden zijn uitgestorven, het is siësta. In Giarre stoppen we voor de lunch. Met wat si si en no no, de meeste Italianen spreken geen woord Engels, krijgen we iets van een lunch maar niet echt waarop we gehoopt hadden. We rijden door naar de kust tot aan Taormina, het is rond de 30 graden en het is druk aan de stranden. Bij een terras langs het strand bestellen we een drankje en bewonderen we de bootjes, aanschouwen we de mensen die onder parasolletjes liggen hutje mutje. Rond 16.30 uur zakken we in, we zijn moe en besluiten terug te gaan naar ons hotel.

Mt Etna heeft zeker aan onze hoge verwachtingen voldaan, we vonden het een zeer geslaagde eerste dag !!

 

 

 

23 juni 2014