18 September 2019

We gaan vandaag de wijnregio Priorat verkennen. Priorat ligt 75 km landinwaarts ten noord-westen van de stad Tarragona. Het gebied wordt bijna helemaal omgeven door de Tarragona DO-zone. De druiven groeien hier op steile hellingen tot 700 meter hoogte en hebben koude winters en droge zomers. Het gebied behoort tot Spanjes beste wijngebied. Het is een streek waar traditie samengaat met de modernste technieken.

De bergachtige route brengt ons langs veel pittoreske dorpjes die die allemaal in het teken van de wijn staan. We beginnen bij Escalated een idylllische stenen dorp dat prachtig is gelegen. Er wordt al 500 jaar lang dezelfde wijnen gemaakt die is ontstaan uit het rijke kloosterleven. Naast het dorpje bezoeken we dan ook Cartoixa d’Escaladei, de ruĆÆnes van het Kartuizerklooster. In de 12e eeuw stichtten de Karthuizer monnikken aan de voet van de berg Montsant het kloosterhuis. Zij plantten de druiven en zo ontstond er het bekende wijngebied, onder de aanduiding van herkomst ‘Priorat’. Afgelopen jaren is veel geĆÆnvesteerd in nieuwe druivensoorten. We kunnen hier al wijn proeven bij Scala Dei, maar dat vinden we toch echt te vroeg. Het is Ć©Ć©n van de mooist gelegen wijngaarden in Spanje. De oorsprong van Cellers de Scala Dei gaat terug naar de negentiende eeuw terug toen de families van de huidige eigenaars het land van het klooster van Scala Dei verwierven en de pioniers van het bottelen van wijn in Priorat werden. De verwerking vindt plaats in de oude karthuizenaars gebouwen.

Onze volgende stop is bij La Morera de Monsanto en vervolgens Cornudella de Montsant. We zijn nog net op tijd om sluitingstijd de wijnkathedraal te bewonderen, deze is ontworpen door Cesar Martinelli. De oude vaten zijn nog van beton, erg fraai. We kopen er een wijntje, amandelen en chocolade. Vervolgens rijden we naar het hoogste punt van de route op 737 meter hoog waar het dorpje Siurana zich bevindt, het uitzicht is hier werkelijk magnifiek.

Prioraat heeft weer bekendheid verworven onder andere door experimenten van een groep idealistische jonge wijnmakers genaamd ā€˜Costers del Siuranaā€™ het Siurana project. In jaren tachtig investeerden zij in stukken grond op de oevers van de Siurana met als doel de beste druiven te planten, lage opbrengsten en wijnen te maken in kleine coƶperaties onder de naam Clos. Na veel tegenspoed zijn de overgebleven eigenaars onafhankelijk van elkaar en de wijnen van Gratallops hebben nu de D.O.Q Priorat status. Deze wijnen behoren tot de beste en duurste van Spanje.

Het was een zeer geslaagde route, we hebben er enorm van genoten wat een prachtige regio.

18 september 2019
Overige berichten