Dubai – Oman

17 December starten we onze reis met een vlucht naar Oman, waar we ‘s avonds arriveren na een korte tussenstop in Doha, Qatar. We hebben het Golden Tulip Seeb hotel geboekt vlak naast de luchthaven, omdat we morgen doorvliegen naar Dubai. Als we naar buiten lopen begint het een paar drupjes te regenen, een cadeautje uit Nederland: alle Omanis blij ! Het hotel is lekker dichtbij en verder prima voor dit eerste nachtje.

18 December Met de shuttlebus gaan we terug naar de luchthaven. Gelukkig zijn we vroeg want er is nogal wat hectiek rondom mijn ‘nieuwe’ paspoort dat maar niet gescand wil worden. De vlucht duurt slechts 50 minuten maar kost ons zowel in Oman als Dubai met name door gezeur bij de douane een hele ochtend. We nemen een ‘dames’ taxi naar ons hotel, een roze taxi bestuurd door dames die alleen andere dames of koppeltjes meenemen ! Ons hotel, het Raddison Blu Dubai Creek Deira heeft mooi uitzicht op de Creek en de kamers met een klein balkon zijn mooi.

De dame van het toeristen bureau adviseert ons de toeristenbus om alles te kunnen bereiken. We volgen het advies op en betalen 160 dollar voor twee dagen rondtoeren met de toeristenbus. Deze bus is voor ons niet echt een heel goed plan, het is ijskoud door de airco en erg traag. De Jumeirah Mosque is dicht, dus we stappen even uit bij een van de 35 shopping malls die Dubai rijk is, Mercato. Op grote afstand zien we het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa. Op deze afstand past hij in ieder geval op de foto ! We wandelen wat rond, eten een broodje en drinken een espresso. Ik schaf een Ipod Nano aan die ongeveer 40 euro voordeliger is dan in Nederland (even snel opgezocht op internet in de winkel). Maar voor wat betreft de kleding, kunnen we met zekerheid vaststellen dat Hugo Boss hier duurder is dan in Nederland en wij maar denken dat alles hier tax-free is …

We gaan met de bus verder richting het duurste hotel Burj Al Arab (7 sterren zeggen ze). De Jumeirah road is weinig insprirerend er zijn vooral veel medical clinics, je kunt hier alles aan je laten repareren wat je maar wilt, vast ook tax free ! Souk Madinat Jumeirah bevindt zich voor Burj Al Arab. Het is een soort nagemaakte souk (markt) en ziet er gezellig uit. We bekijken de winkeltjes en allerlei restaurantjes bevinden zich heel gezellig aan het water met uitzicht op het enorme hotel. De souk (zoals veel in Dubai) is helemaal in kerstsfeer, er is zelfs een kerstmarkt en je kunt op de foto met een iets te bruine kerstman !

Met een taxi gaan we naar de ‘The Emirates Mall’. Een mega groot winkelcentrum met de bekende skipiste, waar je vooral de plattegrond nodig hebt om te orienteren waar je bent. Ook hier vallen de prijzen ons tegen, niets goedkoper dan in Nederland, blijkbaar hebben we ons hierin redelijk vergist ! We dineren heerlijk bij een Libanees restaurant Al Halabi en nemen uiteindelijk de metro terug naar ons hotel.

De afstanden in Dubai zijn vele malen groter dan wij verwacht hadden, de metro terug naar het hotel doorkruist half Dubai en we doen er ruim een half uur over voordat we bij het hotel zijn, jammer genoeg hebben we meer tijd in het openbaar vervoer doorgebracht de afgelopen twee dagen dan in het magere zonnetje dat scheen. De temperatuur is hier wel fijn, zo rond de 25 graden, maar door de airco kun je overal waar je binnenkomt makkelijk een jas aan !

Vanaf ons balkon bewonderen we de vele Abra’s en Dhows op de Creek, het ziet er erg gezellig uit. De Dhows varen ‘s-avonds ongeveer 2 ½ uur over de Creek, waarbij je kan genieten van een diner. Vooraf reserveren schijnt noodzakelijk te zijn, misschien morgen, misschien ook niet …

Onze eerste indruk van Dubai is dat het voornamelijk bestaat uit groot, duur, druk en één groot shopping paradijs voor de liefhebber. Morgen gaan we onder meer naar ‘oud’ Dubai, kijken of we daar iets meer ‘sfeer’ kunnen vinden.