8 April 2022

We gaan vandaag de Alenjeto wijnregio bezoeken waar we enorm nieuwsgierig naar zijn. We willen er graag een wijnroute rijden en deze wijnregio bewonderen. We gaan op weg richting Evora, wat ongeveer 1 ½ uur rijden is vanuit Lissabon. Al snel rijden we door een glooiend groen landschap, de omgeving is echt prachtig. Het is wederom bewolkt maar wel droog.

Alentejo is een wijnbouwgebied met een rijke traditie dat uitstekende wijnen voortbrengt met verrassende aroma’s en kleuren. De regio met weidse uitzichten en de vele kurkeiken die het landschap een sterk en onvergankelijk karakter geven, was ooit een uitgestrekt veld vol graan. Vandaag de dag hebben enorm veel wijngaarden de plaats van de korenvelden ingenomen.

De wijnen uit deze regio zijn krachtig. Naast de Vinho Regional Alentejano die overal in de regio is te vinden, zijn de wijnproducenten verdeeld over 8 zones die het keurmerk D.O.C. -Denominação de Origem Controlada dragen: Portalegre, Borba, Redondo, Reguengos, Vidigueira, Évora, Granja/Amareleja en Moura. De bodemeigenschappen van de verschillende subregio’s (graniet, kalk, mediterraan of leisteen), het groot aantal uren zonneschijn en het geheel van geselecteerde druivenrassen zorgen voor de productie van kwaliteitswijnen. De witte wijnen zijn aromatisch, fris en harmonieus. De rode wijnen hebben een robijnrode of granaatkleur en zijn intenser en voller van smaak, maar tegelijkertijd toch zacht.

Onderweg vinden we een interessant uitziende Adega, Quinta de Valbom / Adega Cartuxa in Évora, en daar rijden we dan ook heen. We arriveren rond 12.00 uur en kunnen niet meer mee met een toer, maar we mogen wel een wijn per glas kopen om te proeven. Hmmm, wat doen we hiermee. Nou ja we gaan er maar voor. Het wijnhuis heeft een hele speciale witte wijn ‘Pera Manca Vinho Branco 2019 DOC’ die is gemaakt van de druiven Antao Vaz en Arinto. Alhoewel we geen witte wijn drinkers zijn, zijn we daar wel nieuwsgierig naar. Een glas kost 12 euro, dat is niet weinig als je eigenlijk alleen maar even wil proeven. De nieuwsgierigheid naar de wijn wint, dus we bestellen er een glas van. Daarnaast valt onze keuze op een rode DOC wijn ‘ Cartuxa Evora Tinto Reserve’, die is gemaakt van de druiven Alicante Bouschet en Aragonez. De witte wijn is inderdaad heel bijzonder heel zacht en heel apart. De rode wijn is echt iets wat we nog niet eerder geproeft hebben en daarvan nemen we een fles mee voor thuis.

We bezoeken Evora en herkennen opnieuw niet heel erg veel van het stadje waar we in 2008 ook zijn geweest. Evora is de hoofdstad van de Alentejo-regio in Portugal. De stad is volledig omringd door vestingmuren en her en der zie je gebouwen uit verschillende tijdperken. In het centrum van Evora vind je nog een tempel uit de Romeinse tijd, die meerdere keren gerestaureerd is. De Romeinse tempel bestaat uit verschillende zuilen en het is op het hoogste punt van Evora gebouwd. De Middeleeuwse kathedraal is de grootste van heel Portugal en het heeft als functie Evora te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Voor een mooi uitzicht over de stad mag je de kathedraal van Evora beklimmen alleen hebben we daar vandaag niet zoveel zin in. Gewoon struinen door het historische centrum van Evora is echt het leukste om te doen. De wit met mosterdgele gebouwen, de straatjes vol kinderkopjes en de kleine pleintjes maken het stadje is erg fotogeniek. We herinneren ons zeker nog wel de bijzondere bezienswaardigheid van Evora, de bottenkapel, ook wel Capela Dos Ossos genoemd. We wandelen er heen en die bestaat dus nog steeds. De kapel is onderdeel van de Sao Francisco kerk, naar binnen hoeven we niet perse omdat we ons nog heel goed herinneren hoe het er uit ziet.

We besluiten terug te gaan naar de auto en ons plan om de Alenjeto wijnroute te gaan rijden, uit te voeren. Het is inmiddels al bijna 15.00 uur. We hebben drie opties en kiezen voor het vervolg van de Evora route. We rijden naar Redondo, daarna naar Reguengos de Monsaraz en vervolgens weer terug naar Evora. De omgeving is werkelijk geweldig mooi. Het landschap wisselt zich steeds opnieuw af, heel veel amandelbomen, heel veel wijngaarden en heel veel olijfbomen echt einde ver uitgestrekt. Kortom, een zeer fraaie regio om te ontdekken.

We rijden langzaam terug richting Lissabon en houden nog een pitstop in Setubal, daar doen we ook inkopen voor het diner waarna we rond 20.00 uur weer arriveren bij ons appartement.

Dit was weer een zeer geslaagde dag.

8 april 2022