2 april 2022

Vandaag lijkt er niet zoveel bewolking in de bergen te hangen, vandaar dat we na het ontbijt besluiten de gok te wagen en een bergroute te rijden.

We starten bij Sao Vicente waar we de grotten willen bezoeken, dat idee veranderd als er overal politie staat en bij navraag blijkt dat er een auto rally gaat plaatsvinden. We hebben nog 30 minuten om het dorp uit te gaan en daarnaast is het ons onduidelijk of de grotten wel open zijn.

We rijden vanuit het Noorden richting het Zuiden en al vrij snel klimmen we de bergen in, de omgeving is prachtig, heel veel groen en divers. De omgeving heet Paul da Serra, het is gelegen op 1300 tot 1500 meter boven de zeespiegel. Het vlakste stuk van Madeira biedt schitterend uitzicht op de groene bergen en valleien. Op heldere dagen is het mogelijk de zee te zien in het zuiden en het noorden. Uiteindelijk bedenken we dat we wel de Risco watervallen kunnen bezoeken, het eiland is heel compact en de afstanden nemen niet zoveel tijd in beslag. De Risco-waterval is een groep watervallen in Rabaçal.

We wandelen heel optimistisch de aangegeven route, het is zelfs eventjes zonnig. We dalen af van een hoge berg steeds lager en lager. Onderweg bedachten we ons dat we ook nog terug moesten lopen en de afstand was 4,3 km, aangezien dat terug een behoorlijke klim is besluiten we om te keren. Af en toe reed er een klein busje van het park langs toen we naar beneden liepen en vroegen ons af of die misschien mensen terug brengt naar boven. Helaas konden we dat niet vragen vandaar dat we die gok niet genomen hebben, inmiddels was de bewolking weer terug en begon het ook nog een beetje te regenen. Boven aan de top aankomend staat er inderdaad een bord die we niet goed bekeken hebben. Je kan er zelfs heen en terug met het busje tegen betaling !!! Nou ja we zien het maar als een flinke ochtendwandeling, goed voor onze conditie. Wellicht doen we nog een nieuwe poging komende dagen als we aan de andere kant van het eiland verblijven.

We rijden via de bergroute richting Porto Moniz, een prachtige route en werkelijk een mooie omgeving om rond te rijden. We zien langs de bergen regelmatig watervallen waar het water uit de bergen naar beneden klettert. Eentje zelfs op de weg waar we reden, men noemt dit de natuurlijke carwash…. Als we aankomen in Porto Moniz is het nog te vroeg om in te checken. We rijden door naar Sao Vicente en dit keer langs de kust. Wellicht zijn de grotten open? Helaas blijkt dat niet het geval. Jammer maar helaas.

We genieten van een late lunch aan het fraaie (lava) strandje van Seixal en bewonderen de zee. Daarna besluiten we weer terug te gaan naar Porto Moniz om in te checken bij het mooie Hotel Aqua Bay Natura. We hebben daar een familie kamer met keuken en kunnen vandaag weer lekker zelf koken. Alhoewel het wel een uitdaging was een supermarkt te vinden met verse producten naar onze wens…

Porto Moniz staat bekend om zijn prachtige natuurlijke vulkanische baden en om het kleine maar mooie aquarium. Het aquarium bevindt zich in het historische Fort van João Batsta. Het fort werd in 1730 gebouwd om het dorp en zijn inwoners te beschermen tegen aanvallen van piraten die indertijd de kusten van Madeira onveilig maakten. We wandelen lekker rond en bewonderen de natuurlijke baden waar ook een enkeling in aan het zwemmen is. De omgeving is heel erg fotogeniek, we genieten enorm van de zee en de omgeving. Het is gezellig in Porto Moniz, er werd een triatlon gehouden waarbij men 750 meter moest zwemmen, 20 km moest fietsen en 5 km moest hardlopen. De snelste heeft de route afgelegd in een uur, dat is best heel knap !

Jammer van de bewolking maar gelukkig hebben we het over het algemeen droog gehouden. Ondanks dat niet alles verliep zoals we van plan waren, hebben we enorm genoten vandaag.

2 april 2022