Canarische eilanden

3 September 2023

Onze planning voor vandaag is een route te rijden over het noordelijke deel van La Gomera. Onze dag begint helaas met regen, maar we hebben goede hoop dat het beter wordt.

Parque Nacional de Garajonay ligt midden in La Gomera en heeft een oppervlakte van ruim 40 vierkante kilometer, het is dus helemaal niet raar dat we daar tijdens onze tweede dag weer voor een groot deel door heen zullen rijden.

Ons plan is om eerste naar Hermigua te rijden. Onderweg blijft het regenen, is het bewolkt en af toe mistig, maar het maakt de omgeving niet minder mooi. Voordat we arriveren bij Hermigua zien we langs de kust een blauwe lucht, dat biedt hoop. Bij Hermigua aangekomen is het in ieder geval droog. Het dorp wordt geflankeerd door twee hoge rotsen, de Roques San Pedro. Hermigua is vanaf de top van het Nationaal Park Garajonay tot aan de zee één groen tapijt van laurier-, palm- en bananenbomen. We wandelen een stukje heen en weer en besluiten verder te rijden richting Agulo.

Als we arriveren bij Agulo is het volop zonnig, en loopt de temperatuur op tot 30 graden. Agulo is een charmant dorpje. We wandelen langs de fraaie huisjes met uitzicht op de kust. Er zijn met veel zorg en toewijding allerlei informatie panelen geplaatst die de eigenschappen van Agulo beschrijven. Dat is echt heel leuk en informatief gedaan.

Als we wegrijden schiet ons ineens te binnen dat we Mirador Abrante met het ‘glazen uitkijkpunt’ niet moeten vergeten. Bovenop de klif biedt het uitzicht op de steile rots. Aan het einde van het uitzichtpunt is een uitstekend deel van zeven meter met een glazen vloer. Dit was erg leuk om mee te krijgen, over de glazen bodem lopen wat helemaal niet eng. Het utizicht is magnifiek !

Het is tijd voor onze lunch en die nuttige we bij Playa Vallehermoso. Er is een picknick deel met tafeltjes in de schaduw, een speeltuin en een prachtig zwembad. Een mooiere lunch plek kunnen we ons echt niet wensen.

Na de lunch is het tijd voor Vallehermoso. Wederom is de omgeving prachtig, met groene ravijnen en Roque Cano. Het historische centrum wordt gevonden rond de Plaza de la Constitution. We parkeren de auto en wandelen door de fraai stad. We bekijken de kerk San Juan Bautista, een van de grootste van het eiland, en staan af en toe verbaasd over een aantal gebouwtjes die echt op instorten staan. Voordat we weg gaan willen we nog palmhoning kopen, alhoewel het niet zo mag heten. Die vinden we uiteindelijk in de supermarkt, want de rest van de winkeltjes zijn dicht i.v.m. siesta.

De ‘Miel de Palma’ of palmhoning wordt enkel geproduceerd op La Gomera en is afkomstig van de palmboom. Geen enkel insect neemt deel aan de verspreiding van het stuifmeel en geen enkele bij komt ook maar in de omgeving van de plaatsen waar deze gouden zoetstof wordt geproduceerd. Het is geen honing dus …!!

De palmboom zelf zorgt voor de smaak. Het palmboomsap dat hier la savia heet wordt afgetapt van de bomen en ingekookt. Mede door een natuurlijke gisting ontstaat dan de stroop die guarapo wordt genoemd en wonderbaarlijk veel lijkt op honing. Er wordt door de sector al jarenlang gelobbyd om het woord miel of honing te mogen gebruiken voor een product dat niet afkomstig is van bijen. De Europese wetgeving daaromtrent is streng en stelt dat het product honing enkel mag gebruikt worden als de bijen zich aan het werk hebben gezet. We zijn benieuwd hoe het smaakt.

We zette koers richting San Sebastian. Eerst doen we nog even een pit stop bij Restaurante Laguna Grande, voor een toiletezoek en een cortado. Als we daar uitstappen is de temperatuur een stuk lager (21 graden) dan waar we vandaan komen. Wederom hebben we vandaag alle weersomstandigheden meegekregen die er maar zijn. Het restaurant heeft het erg druk, dus  houden we de cortado houden maar voor gezien.

Als laatste willen we nog de rotspartijen bij Mirador Los Roques bewonderen, daar hebben we gisteren nog niet gestopt. Dit uitkijkpunt mag je echt niet missen.

In San Sebastian schieten we nog wat plaatjes van de kust en daarna constateren we dat de rondreis La Gomera klaar is.

La Gomera doet in onze beleving haar reputatie eer aan > ‘La Gomera: naturaleza y magia’ betekent: ‘La Gomera: eiland van natuur en magie’. We zijn echt helemaal verliefd op dit eiland, wat een pracht en wat een rust !

 

3 september 2023