Galicia

9 Juli 2021

We verlaten met pijn in ons hart het mooie hotel Augusta Welness Resort en deze fraaie omgeving. Op naar Santiago de Compostela. Maar voordat we daar heen gaan rijden we eerst rijden naar Faro de Fisterra.

Bij Faro de Fisterra, wat een beetje lijkt op het uiterste puntje Kaap de Goede hoop in Zuid- Afrika, staat een vuurtoren die is gebouwd in 1853. Zijn licht, gelegen op 143 meter boven de zeespiegel, bereikt meer dan 23 zeemijlen. De constante wintermist zorgde ervoor dat in 1888 een sirene werd toegevoegd. Ondanks het bestaan van de vuurtoren, was het gebied het toneel van veel schipbreuken. Deze plek is zeer populair bij Spanjaarden, het is er echt behoorlijk druk. Maar het is er ook wel heel erg mooi. De weg naar Faro de Filterra was eigenlijk heel erg saai, het uitzicht maakt veel goed. We picknicken op een rotspartij met geweldig uitzicht over zee.

We rijden in ruim een uur naar Santiago de Compostela en arriveren daar om 15.30 uur. Ons hotel ‘San Francisco Hotel Monumento‘ is heel speciaal, het is gelegen in een oud klooster. Het Hotel zelf is al een bezienswaardigheid opzich. Heel bijzonder dat dit monument op deze locatie als Hotel hergebruikt wordt. Het ligt super centraal echt pal aan de rand van het oude centrum. In 2 minuten lopen we naar het bedevaartsoord, de kathedraal Santiago de Compostela.

Volgens een legende zou het graf van de apostel Jakobus de Meerdere, een van de discipelen van Jezus, zich hier bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Judea onthoofd was, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven in de berg Libredón. Over het graf verrees een machtige Basiliek.

Santiago de Compostela is daarmee een van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden geworden, maar eigenlijk pas echt zoals nu sinds 1980. Pelgrims uit heel Europa eindigen hier hun voet- of fietstocht. Deze tocht noemt men de Camino de Santiago. De pelgrims op weg naar Santiago zijn herkenbaar aan de Sint-Jacobsschelp. het teken van de heilige Jakob. De schelp wordt gedragen met de sluiting naar boven. Dit dier wordt langs de Galicische kust gekweekt. De tocht kent veel tradities, zo laten pelgrims een van huis meegenomen steen achter bij Cruz de Ferro waarmee ze symbolisch hun zonden van zich afleggen en verlicht hun weg vervolgen.

Na ons bezoek aan de Kathedraal wandelen we het zeer fraaie oude centrum door, er zijn allemaal gezellige kneuterige straatjes, winkeltjes en terasjes. En, heel veel Spanjaarden, ook hier allemaal trouw met een mondkapje op.

Na een drankje op een terras wandelen we ook nog door het prachtige park, dat geweldig uitzicht biedt op het oude centrum. Vervolgens gaan we terug naar het hotel om eventjes uit te rusten, om daarna op pad te gaan voor een diner.

Voor het diner hebben we vanmiddag al een Tapas restaurant uitgekozen. Er is plek voor ons en we kunnen kiezen uit al het lekkers wat op de bar staat (Pinchot :)) en van de kaart. Die keuze is niet zo moeilijk. Om ook echt regionale gerechten te eten kiezen we ook voor Pulpo (prachtige inktvis en erg lekker) en een heel mooie Sint-Jakobsschelpen. Het was heerlijk.

Afsluiten wandelen we weer het fraaie oude centrum rond, het is er gezellig druk. We hebben weer enorm genoten van een zonnige, gezellige en mooie dag!

9 juli 2021