4 juli 2021

Gisteren zijn we rond 11.30 uur geland op de luchthaven van Bilbao. Bij Avis hebben we de huurauto opgehaald, waarna we meteen op weg gegaan zijn voor een rit van 330 km naar León. De rit verliep zeer aangenaam, de langgestrekte bergachtige omgeving en de daaraan opvolgende hoogvlakte van de regio León zorgde voor goed uitzicht en vermaakt tijdens de rit, De snelweg was werkelijk uitgestorven, met 120 km schoot dat lekker op. Rond 16.00 uur checkten we in bij Apartementos Inloft vlak om de hoek van het centrum van León.Een prachtig appartement Het was bewolkt en ongeveer 21 graden. We hebben ons verder vermaakt met het verkennen van León, een hapje en een drankje zonder camera.

De stad León ligt in de autonome regio Castilië en León en is de hoofdstad van de provincie León. De stad ligt op een hoogte van 841 meter en is een van de groenste steden van Spanje. De stad trekt niet veel ‘gewone’ toeristen, maar wel veel Spanjaarden en pelgrims. León is een belangrijke stop op de pelgrimsroute ‘Camino Francés’ naar Santiago de Compostella, en voor de Leonese processies die met name in de heilige week voor Pasen op authentieke wijze worden gevierd.

Het is een heel mooie bruisende stad met prachtige gebouwen, musea en veel tapasbars. Het valt ons direct op dat iedereen met een mondkapje op loopt, alleen zodra met op het terras zit mag die af en wordt de 1 ½ – 2 m afstand echt niet in acht genomen.

Vandaag gaan we rond 9.30 uur op pad, van de drukte gisterenavond is niets meer te zien, de straten zijn leeg en schoon. We komen als eerste langs Plaza Mayor, net zoals elke andere grote Spaanse stad heeft León middenin de stad een rechthoekig plein omringd door arcaden. Aan de Plaza Mayor ligt het mooie barokke gemeentehuis en veel winkelstraten komen uit bij het plein.

Daarna wandelen we door naar de Kathedraal ‘Santa Maria de Regla’. De 13de eeuwse Gotische kathedraal is de bekendste bezienswaardigheid van León. Binnenin wordt een schitterende lichtinval gecreerd door een groot deel originele glas-in-lood ramen. Echt heel indrukwekkend.

De volgende bezienswaardigheid die je niet mag missen is de Basilica de San Isidoro. In de romaanse Real Colegiata de San Isidoro bevindt zich o.a. een mausoleum waar in de Middeleeuwen 23 leden van het Koninklijke familie van het Koninkrijk León werden begraven, men noemt het ‘Koninklijke Pantheon’. Er is ook een schitterende collectie romaanse fresco’s uit de 12e eeuw met bijbelverhalen en scènes uit het gewone plattelandsleven, helaas mogen die niet gefotografeerd worden. Verder treffen we er middeleeuwse kunst zoals kelken met juwelen, bewerkt ivoor en edelmetaal en oude manuscripten aan. Zeker een bezoek waard.

We wandelen door richting de groene strook langs een riviertje dat dwars door Leon heen loopt en bewonderen vanaf een bankje de Parador de Leon Convento de San Marcos. Het was vroeger de Monasterio San Marcos, een ziekenhuis voor de pelgrims en na een verbouwing in de 16e eeuw werd dit indrukwekkende gebouw de hoofdzetel van de militaire Santiago orde. Tegenwoordig is dit gebouw een de Parador en ongetwijfeld de meest bijzondere plek om te overnachten in León.

Via de het park sukkelen we terug richting het centrum en bewonderen daar nog de buitenkant van Museo Gaudí Casa Botines. Dat is een van de eerdere werken van Antoni Gaudí uit 1891-1892. Gaudí bouwde dit woonhuis met magazijn in opdracht van Joan Homs i Botinàs. Tegenwoordig is het modernistische gebouw, dat een middeleeuwse uitstraling heeft en tal van neogotische kenmerken en in gebruik door Caja España (een grote Spaanse bank). Een deel van Casa Botines met een aantal exposities is te bezoeken.

Het is wel even mooi geweest, met lekker vers brood gaan we terug naar het appartement om uit te rusten en te lunchen.

’s Middags rijden we richting Ardon op zoek naar Bodega’s. Er zijn er rondom Ardon een behoorlijk aantal maar de meeste zijn dicht. Bij toeval zijn we er achter gekomen dat slechts op 10 minuten rijden van Leon Bodega’s met kleine gebiedjes wijnranken zijn. Het is erg mooi en ontspannend om in de omgeving rond te rijden.

Opeens valt JW zijn oog op een bergje met daarboven een paar dakpannen en een schoorsteen, dit is bijzonder, een grothuisje en het staat nog te koop ook! Nieuwsgierig als we zijn rijden we wat meer rond op zoek naar nog meer grothuisjes en die treffen we aan bij Valdevimbre. Er zijn zelfs een aantal restaurants gebouwd in een grot, echt heel bijzonder. Een aantal grothuisjes zijn ook nog gewoon bewoond! Bij Valencia de Do Juan houden we een pitstop en bewonderen we El Castillo de Coyanza, die staat er nog redelijk goed bij.

Als we weer richting Leon rijden zien we toevallig Bodega Vitalis in Villamañan-Astorga, die wel open is. (https://bodegasvitalis.com ) We mogen op het terras een wijntje drinken gemaakt van lokale druiven. De rode Vitalis Crianza Selleccion is van gemaakt van 100% Prieto Picudo en heeft 12 maanden houtrijping gehad, die is werkelijk echt heerlijk. En de witte Lagrima de Vitalis is van gemaakt van de Albarin druif, die ook werkelijk heel erg lekker. Tapas erbij en genieten maar. We kopen een paar wijntjes en gaan tevreden terug naar Leon. Het was een leuk middag ritje met allerlei verrassende elementen.

We koken zelf een lekker maaltje en wandelen nog een keer leon centrum door. Het is er niet zo druk als gisteren avond maar er zijn toch veel meer mensen dan we hadden verwacht op zondagavond, heel gezellig.

Hiermee sluiten we ons bezoek aan Leon af, we hebben echt genoten. Morgen rijden we naar Montforte de Lemos, we zijn benieuwd wat we daar aantreffen.

4 juli 2021