26 mei 2013

We starten met een ontbijt aan het strand. Zo laag als het water gisteren stond, zo hoog staat het nu. Het spoelt zelfs een aantal keer helemaal over het terras heen, tot grote hilariteit uiteraard van de ontbijters !! Vandaag gaan we Denpasar en Kuta bezoeken. De rit naar Denpasar verloopt prima en de stad blijkt veel ruimer en groener dan wij ons hadden voorgesteld. In Denpasar willen we een wandelroute uit de Lonely Planet volgen om een beetje beeld bij de Balinese hoofdstad te krijgen.

We starten met een bezoek aan Museum Negeri Prospinsi dat in 1910 is opgericht door de Nederlanders om het culturele erfgoed van Bali te behouden. Het museum is herbouwd in 1917 na een aardbeving. Het bestaat uit 4 gebouwen, waar van alles te zien is wat te maken heeft met de geschiedenis en de cultuur van Bali. Onder meer hoe vroeger de zwart-wit geblokte doeken werden gemaakt die je nu nog heel vaak om de beelden ziet. Het symboliseert blijkbaar de balans tussen goed en kwaad en je ziet het overal. Bij de ingang begint het ‘feest’ van de ‘te leveren diensten’ al. Een kunstenaar wil zijn ‘waar’ verkopen en een man die voortdurend met ons meeloopt begint halverwege over zijn fee….. De ‘gids’ sturen we weg met een kleine tip en bij de uitgang onderhandelen we stevig met de kunstenaar voor een mooi beschilderd doek; van de 600 die hij in het begin vroeg (‘for good luck’), blijven er uiteindelijk 200 over. Weer een souvenirtje erbij, gelukkig past deze gewoon in Astrid’s handtas.

We wandelen door de straatjes van Denpasar waar met name stoffen worden aangeboden, en uiteraard ‘maatwerk’. Bij een rotonde staat het Catur Muka Statue. Het representeert Batara Guru, de ‘God van de 4 richtingen’. Het beeld met de vier gezichten en acht ogen houdt het verkeer goed in de gaten.

Bij de rivier bevindt zich de grootste markt van Denpasar, Pasar Badung. De dagmarkt betstaat uit een gebouw met verschillende verdiepingen en situeert zich langs beide kanten van de nabij gelegen rivier. De andere kant van de oever heet de Pasar Kumbasari. Op de dagmarkt vind je van alles, van eten tot kleding. In beide delen leken we wel ‘geadopteerd’ te worden. Waar wij liepen, liep onze schaduw ook. Erg onprettig. Het is eigenlijk voor het eerst dat de verkopers echt opdringerig zijn. We waren van plan kruiden aan te schaffen om de dame te plezieren, maar toen ons werd verteld dat een zakje zeven euro vijftig moest kosten waren we er wel klaar mee en zijn we weggelopen !!! Ik lees net op internet dat de dames die ons achtervolgden zich ongevraagd opdringen als onderhandelaars als we een aankoop hadden willen doen. Daarvoor in ruil verwachten zij dan uiteraard een compensatie !!! Dit fenomeen schijnt hier heel normaal te zijn ….. helaas voor hen waren wij vandaag niet in de stemming om iets te kopen. Langzaamaan worden we een beetje moe van alle gezeur dat we de hele dag horen: mister, you want transport? massage? taksi? no, maybe tomorrow? where are you from? pfff, we weten waarschijnlijk niet wat ons overkomt als we volgende week thuis weer boodschappen gaan doen en door niemand worden aangesproken …

We wandelen terug naar de auto en zetten koers richting Seminyak, wat onderdeel is van Kuta. We zijn met name op zoek naar het shopping gebied in Seminyak. Met onze navigatie bereiken we Seminyak vrij eenvoudig, maar door de drukte niet echt snel. We parkeren de auto bij een shopping mall, met als doel een heerlijke espresso te scoren bij Gloria Jean’s. Terwijl we espresso en een croissant bestellen barst ineens de regen lost. Zo erg hebben we het de afgelopen 10 dagen nog niet zien regenen, het komt werkelijk met bakken tegelijk uit de hemel. In tegenstelling tot de eerdere buien lijkt het er nu niet op dat de regen snel voorbij zal zijn, wat ons doet besluiten terug te gaan naar ons hotel in Sanur.

Als we bij het hotel aan komen zijn we nog net op tijd voor onze afternoon tea (gratis thee of koffie met een snack !). Het regent nog steeds en het is erg klam. De vissers doen wederom hun best in het laagstaande zeewater een maaltje te vangen en we vragen ons net als gisteren weer af waarom ze allemaal in een kring staan met een hengeltje in plaats dat ze samen gewoon een groot net pakken en de visjes zo uit het water trekken, wij zullen het wel niet snappen …