24 mei 2013

Na opnieuw een slechte nacht worden we wat moeilijk, echt wakker. Ik staar naar de bootjes die terugkomen van hun bezoek aan de dolfijnen, maar krijg eigenlijk geen tijd goed wakker te worden. De ‘verkopers’ staan al te wachten op het strand……en ondanks dat ze niet heel opdringerig zijn proberen ze wel direct een gesprek aan te knopen

Na het ontbijt verlaten we het mooie Resort ‘The Lovina’, dat echt aan te bevelen is. Boven de bergen hangt wederom donkere bewolking, eigenlijk willen we graag nog de hot springs bezoeken bij Lake Batur. We besluiten op pad te gaan en de beslissing te nemen zodra we de afslag bereiken. Een groot deel van het Noorden van Bali wordt beschreven als het armste deel van Bali. We passeren veel kleine dorpjes en circa 12 km ten oosten van de drukke stad Singaraja, stoppen we in Kubutambahan om Pura Maduwe Karang te bezoeken. De tempel is gewijd aan Batara Meduwe Karang dat ‘Tempel van de grondbezitter’ betekent. De tempel zorgt voor goddelijke bescherming van gewassen en vruchtbare grond. Bij de ingang staan drie rijen met  totaal 34 Ramayana beelden. Het is vooral bekend om zijn panelen waaronder die van een man op een fiets met een lotusbloem als achterwiel. De fietser is hoogstwaarschijnlijk WOJ Nieuwenkamp, een Nederlandse kunstenaar die in 1904 waarschijnlijk als eerste een fiets mee naar Bali bracht. Er loopt een man rond met zijn kindjes, die gedrild zijn om liedjes voor de tempelbezoekers te zingen. Hier hebben we toch altijd wel erg veel moeite mee, die kindjes horen gewoon op school te zitten !!!!

De bewolking hangt nog steeds boven de bergen, het is vrij zinloos om dan veel energie te steken in een rit de bergen in. We vervolgen onze route langs de Noordkust. Het is vrij rustig op de weg, waardoor we kunnen genieten van de omgeving. Rond 14 uur bereiken we Tulamben, bij Tauch Terminal Resort & Spa hebben we een tussenovernachting geboekt.

Het Resort is netjes en de kamer ook, maar biedt niet de luxe die we de afgelopen dagen gewend zijn. Deze omgeving wordt voornamelijk bezocht door duikers. Na de lunch besluiten we te gaan snorkelen. Het verrast ons dat zo dicht aan de kust zulke mooie vissen te vinden zijn. We bewonderen een pracht aan verschillend gekleurde vissen, van hele kleine visjes tot aan grote vissen van ongeveer 30 centimeter groot. We ‘spotten’ zelfs een beetje koraal.

Inmiddels is het ook aan de kust bewolkt, maar de regen blijft uit. We nemen een douche en nemen plaats bij de bar direct aan zee. Luisterend naar het geruis van de zee, genietend van een iets minder mooie zonsondergang en vergezeld met een drankje rusten we lekker uit…..