19 mei 2013

Na het ontbijt checken we uit bij het Resort  in Nusa Dua en storten we onszelf in de verkeersdrukte van Bali. Overal schieten scooters aan ons voorbij en maken de Balinesen van een tweebaansweg een driebaansweg wanneer het hen uitkomt. We gaan op weg naar Ubud, het artistieke hart en het culturele centrum van Bali. De naam Ubud is afgeleid van het Balinese woord ubad, dat medicijn betekent.

Vanaf Nusa Dua volgens we de weg richting Sanur, waarna we vervolgens Ubud aanhouden. Het is nog steeds erg druk op de wegen en er is van alles te zien. We rijden eerst door een gebied waar voornamelijk houtwerk en buitensierkunst worden aangeboden, dat overgaat in een gebied waar voornamelijk goud en zilver worden verkocht. In Sukawati stoppen we om water te kopen en opeens valt het kwartje bij ons dat benzine voor de scooter in flessen langs de weg wordt aangeboden. We bereiken Udub rond 13.30 uur en met behulp van google maps op de telefoon vinden we ons nieuwe onderkomen vrij eenvoudig. We checken in bij het fraaie resort Alaya, midden in het centrum van Ubud, en gaan op pad om Ubud te verkennen.

We slenteren Jalan Hanoman, de straat waar ons Resort zich bevindt, uit en komen uit in de hoofdstraat van Udub. Het is een uitdaging om zonder te struikelen te wandelen en de winkeltjes te bekijken, grappig details is dat voor ieder winkeltje een offermandje staat. De hoofdstraat van Ubud is de ‘Jalan Raya Ubud’. Er zijn veel winkels met vooral kunst en kleding. Het valt ons op dat hier, net als in Nusa Dua, alles een prijskaartje heeft naar de ‘Europese maatstaf’. Erg opmerkelijk, we zien leuke souvenirtjes maar kunnen nog niet goed inschatten of de prijzen echt veel te hoog zijn. De toeristische trekpleister is het Puri Saren Agung paleis, waar regelmatig optredens door diverse Balinese dansgroepen worden gegeven. Een deel is toegankelijk, het schijnt nog bewoond te worden. Voortdurend worden we aangesproken of we tickets willen kopen.

We komen langs een aantal tempels waaronder de Pura Dalem Agung Padantegal tempel, deze is voor ‘de donkere kant van dingen’. Ook hier worden traditionele dansen opgevoerd. De dansen en gezangen worden van generatie op generatie overgedragen. Het feit dat het bijgeloof sommige volken zo enorm  beïnvloedt, kunnen we ons eigenlijk weinig bij voorstellen. Bij de lotus vijver komen we ineens een Starbucks tegen, waar we genieten van een espresso en een broodje. Het is behoorlijk bewolkt en de temperatuur is steeds rond de 30 graden. De dreigende regenbui drijft uiteindelijk over.

Udud en omgeving staat met name bekend om de prachtige rijstvelden. Als we langs de Monkey forest terug lopen naar het Resort, zien we een gezellig terrasje met prachtig uitzicht over een rijstveld. We bestellen een drankje en bestuderen het schouwspel van rijstveld medewerkers, vogels en loslopende honden die elkaar opjagen.

Terug in de kamer nemen we een verfrissende douche waarna we het advies volgen van de Lonely Planet om bij Dirty Duck te gaan eten. Uiteraard bestellen we eend. Het smaakt aardig, maar het is zeker geen culinaire hoogstandje. Bij het restaurant behorend bij ons Resort sluiten we de dag af met een espresso.