20 mei 2013

Vandaag gaan we een bezoek brengen aan de Tirta Empul en Gunung Kawi gelegen in Tampaksiring 18 kilometer ten noorden van Ubud. Na een goed ontbijt in ons Resort, storten we ons opnieuw in de verkeerschaos van Ubud. Zelf autorijden kost erg veel energie, als chauffeur kom je ogen tekort. Auto’s doen waar ze zin in hebben en de scooters komen werkelijk aan alle kanten langs en je ook nog eens tegemoet !!!

Tirta Empul is een van de belangrijkste tempels op Bali, die is gebouwd in 962 rond de heilige geiser van Tampaksiring. De geiser zou geschapen zijn door de god Indra. In 1954 heeft president Sukarno zijn paleis op een bergtop bij Tirta Empul laten bouwen.Vanuit heel Bali komen er mensen langs om in het heilige water te baden voor gezondheid en geluk. Het heldere water mondt uit in een plas die is beschermd door een muur, volgens de traditie is dit de Balinese fontein van de eeuwige jeugd. In Bali is water erg belangrijk, het wordt bij bijna alle ceremonies en rituelen gebruikt. Het water van Tirta Empul wordt als zeer heilig beschouwd, het water zou magische en helende krachten bevatten. Water dat wordt gebruikt bij crematies komt hier ook vandaan.

Een kilometer van Tirta Empul bevindt zich Gunung Kawi. Gunung Kawi betekent ‘berg des dichters’ en dateert uit de 11de eeuw. Het is een complex van in de rotsen uitgehouwen tempels. Centraal staan de 10 beelden die uit de wand van de berg gehouwen zijn, de 7 meter hoge beelden zijn gebouwd ter ere van Koning Anak Wungsu en zijn vele vrouwen. Om bij de beelden te komen moet je eerst ongeveer 300 treden naar beneden, wetend dat je straks ook weer omhoog moet…… Onderweg genieten we van een prachtig uitzicht op de vallei en op de rijstvelden. Langs de trap zijn een flink aantal souvenir winkeltjes, de verkopers doen wanhopig hun best je iets te verkopen. De wandeling terug omhoog was best pittig, gelukkig was het af en toe bewolkt en konden we tussendoor even op adem komen met een cola. We vonden Gunung Kawi absoluut de moeite waard, het is werkelijk een prachtige omgeving !!

Terug in Ubud gaan we op zoek naar de Starbucks, een lekker kopje koffie en iets zoets gaat er wel in. Parkeren is in het centrum van Ubud niet eenvoudig, maar we hebben geluk en kunnen de auto kwijt aan het einde van de drukke winkelstraat. Aangekomen bij Starbucks barst een enorme bui los, goed tegen het stof…… Als het weer droog is, wandelen we terug naar de auto en onderweg zien we dat het Balinese Museum, Puri Lukisan, een eigen parkeerplaats heeft. We rijden er naar toe en gaan het museum in.

We bezichtigen het Museum van schone kunsten ‘Puri Lukisan’ dat bestaat uit drie gebouwen met traditionele en moderne Balinese kunst (voornamelijk schilderkunst), de meeste werken zijn uit de 19de eeuw, enkele uit 1800. In vergelijking met onze musea, wordt er in dit museum niet heel veel gedaan om de werken goed te beschermen of te conserveren. Na een verkoelend drankje (was bij de entree inbegrepen !) besluiten we terug te gaan naar ons resort; we zijn moe en plakkerig. Bij het resort aangekomen rusten we eerst nog even uit op het terras en genieten nog van onze ‘afternoon tea’, waarna we de kamer opzoeken voor een verfrissende douche. Weer een mooi dagje Bali !