18 September 2021

Vandaag bezoeken we een aantal bezienswaardigheden in de buurt van Arles.

We zijn in 30 minuten naar de Parc Naturel regional de Camargue gereden, met heel erg mooi weer! De Camargue streek ligt in het zuiden van Frankrijk tegen de middellandse Zee aan. Het is een moerassig natuurgebied waar de Rhône het landschap vorm geeft. Je kan er tropische vogels en grote kuddes stieren spotten, maar de regio staat vooral bekend om de honderden flamingo’s en wilde paarden. Het is er gezellig druk waar je overigens niets meer van merkt als je gaat wandelen. Direct zien we een groot aantal Flamenco’s en jeetje wat zijn die mooi !! We kunnen ze echt van dichtbij heel goed bewonderen. Vooral als ze overvliegen zien ze er prachtig uit. Er zijn twee wandelroutes, wij kiezen voor de Flamingo’s. Ondanks de muggen is het echt een heerlijke ochtendwandeling.

Saintes Marie de la Mer is onderdeel van de Camargue. Na de mooie wandeling door het nationale park rijden we 7 minuten verder om aan te komen bij het zeer drukke stranddorpje Saintes Marie de la Mer. Het duurt even voordat we de auto kunnen parkeren. We wandelen langs de boulevard richting het centrum, het is zelfs warm wel 27 graden. In het dorpje treffen we schattige straatjes en mooie pleintjes. Het stadje staat met name bekend om de kerk Notre-dame-de-la-Mer. Het is een populair bedevaartsoord en een belangrijke plek voor de Mariaverering. We mogen de kerk beklimmen en dat doen we uiteraard heel graag. Het dak biedt schitterend uitzicht over het stadje en op zee. Ondanks dat het heel druk is, is het erg gezellig. Ineens zien we een opmerkelijk bordje met een stier erop. Het schijnt dat hier regelmatig festiviteiten zijn waarbij de stieren door de stad lopen! Bij een restaurant kopen we heerlijk uitziende Paella, en die peuzelen we op zittend op een bankje aan de kust.

Hierna rijden we een uurtje door naar Point observation des Salins, de zoutmeren. Eerder hebben we zoutmeren gezien in Argentinië en in Spanje. Bij Point Salins ligt ook het punt waar de Rhône met de zee samenkomt. Het is echt bizar om te zien hoe de zoutmeren verkleuren door de lichtinval, van blauw naar roze en lila. Interessant om te zien en de uitgestrektheid ervan is enorm. In deze regio liggen overigens ook heel veel rijstvelden.

We besluiten dat het tijd is voor een wijnproeverij, daarvoor kunnen we terecht bij Domaine Mas de Rey. Het meisje is heel vriendelijk, heeft er plezier in ons van alles uit te leggen en zij is duidelijk trots op de wijn die ze maken. Het is geen AOC maar de wijn met houtlagering is echt heel erg lekker, die mag dus mee naar huis….

Rond 17.00 uur zijn we weer terug in Arles. We parkeren de auto en besluiten het stadje opnieuw te verkennen nu de winkels nog open zijn. De musea zijn vandaag ook gratis te bezoeken, waar we gebruik van maken door een bezoek te brengen aan de Arenes, het Theater en de Cryptoportiques. Het Amfitheater van Arles is het hoogtepunt van de stad. De arena werd gebouwd in de eerste eeuw en werd toen gebruikt voor wagenrennen en man-tegen-man gevechten. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor voorstellingen en stierengevechten.

Zo dat was wel weer een dagje zeg, wat hebben we veel gezien en wat hebben we genoten !!!

18 september 2021