20 September 2021

Vandaag gaan we de Provence verkennen en starten bij Toulon, want daar is een traditionele maandagochtend markt. Via de tolweg rijden we daar in een half uurtje naar toe.

Aangekomen in Toulon en zoekende naar de markt, komen we er achter dat de markt er iedere dag is behalve op maandag. Duh lekker slim van mij, niet goed gelezen? We wandelen door het oude centrum van Toulon, het is nog rustig en slechts een paar winkeltjes zijn al open. Ondanks dat is het er wel al levendig. We wandelen onder andere langs Place de la Liberté, de kathedraal van Notre-Dame de la Seds, het operagebouw, het Maritiem museum, Génie de la Navigation en het gemeentehuis genietend van het zonnetje en het mooie oude centrum. Er zijn ook een aantal fraaie fonteinen. Vandaag de dag is Toulon de belangrijkste militaire haven van de Franse kustlijn. (Thuis komend en direct terugzoekend > nee, ik had niet verkeerd gelezen van de markt…)

We vervolgen onze ontdekkingstocht door de Provence en rijden in 20 minuten naar Sanary-sur-Mer. Het is winderig maar bovenal ook zonnig. We wandelen over de boulevard naar het gezellige stadje en bewonderen de dobberende Provençaalse zeilbootjes in de haven, ook wel ‘pointus’ genoemd. Vroeger werden ze gebruikt om te vissen, maar tegenwoordig zijn ze geclassificeerd als historische monumenten. We picknicken aan de kust en rijden daarna door naar Bandol.

In Bandol aangekomen treffen we opnieuw een gezellige kustplaats aan. Maar we hebben eigenlijk wel even genoeg stadjes bekeken, dus kiezen we ervoor op zoek te gaan naar de bekende Bandol wijn. Deze wijn is gemaakt volgens de AOC voorschriften met als ingredient 90% de Mourvedredruif (in Spanje komt deze druif ook voor en daar heet de druif Monastrell) en voor de laatste 10% vaak aangevuld met Grenache en Cinsault. De wijn moet minimaal 18 maanden op hout rijpen en kan wel tot 20 jaar of langer bewaard worden. We beginnen bij Domaine Ray – Jane daar is men druk aan het werk want er wordt geoogst. We vragen de vriendelijke dame echt kleine beetjes in te schenken, het is tenslotte pas 14.00 uur. We proeven twee verschillende jaartallen van de Bandolwijn: 2017 en 2018. Deze wijntjes mogen volgens de aardige dame toch nog wel een paar jaartjes blijven liggen. De wijn is echt apart en heel specifiek. Nadat al onze vragen enthousiast beantwoord zijn, kopen we twee Bandol wijnen een uit 2013 en de tweede uit 2014. Deze wijntjes zouden inmiddels ronder en zachter moeten zijn. De omgeving is overigens geweldig mooi, bergachtige en begroeid met vele mooie wijngaarden.

We gaan weer verder met onze route. Via een kronkelweggetje bereiken we Chateau De Pibarnon. Hier hadden we over gelezen en wat ons o.a. triggerde was dat Wijnhuis Okhuysen uit Haarlem de importeur is voor Nederland. Het Chateau ligt werkelijk in een prachtige vallei. De man spreekt een beetje Engels en JW een beetje Frans dus met handen en voeten werk hebben we voldoende uitleg gekregen en de kelder mogen bewonderen. De wijnmaakster was ook aan het werk, die sprak goed Engels en zij legde mij ook verder nog e.e.a. uit over het dagelijks proeven van de wijn om de fermentatie goed te kunnen volgen en de keuzes qua gisting etc. Ze was erg trots over het feit dat zij haar eigen gist heeft. Echt heel erg leuk en interessant allemaal. De Bandol 2017 wijn van dit wijnhuis proevend, vonden we beduidend lekkerder dan de wijn die we eerder vandaag hebben geproefd. Grappig genoeg zie je dat ook terug in de prijs die je betaalt per fles. Maar goed, er gaan wel twee flessen mee naar huis.

Het is wel mooi geweest met de wijntjes en we besluiten via ‘Route des Cretes’ terug te rijden naar ons appartement. De Route des Crêtes bevindt zich op de kliffen van Cap Canaille en loopt van La Ciotat naar Cassis. Het is een indrukwekkende weg langs de kliffen van Soubeyrannes. Er zijn regelmatig mogelijkheden om te parkeren, om een stukje over de kliffen te lopen en te genieten van het adembenemende panorama. Het is echter niet geheel ongevaarlijk, als er sterke wind is wordt de weg afgesloten. We hebben geluk, de weg is open en wat een magnifiek uitzicht zeg!!

Zeer tevreden over deze heerlijke dag rijden we terug naar ons appartement.

20 september 2021