19 September 2021

Vandaag verlaten we het binnenland en gaan van Arles via Marseille richting de kust. We blijven 3 nachten slapen bij HPC Suites in Cassis om de Provence te verkennen.

In ongeveer 45 minuten rijden we naar Marseille, het is zondagochtend en nog relatief rustig. We parkeren strategisch bij Le Vieux Port dat is bij het oude centrum Le Panier en pal naast het ‘MuCEM‘ wat we willen bezoeken. Dat is vandaag toevallig ook nog gratis toegankelijk omdat het dit weekend een soort nationale monumentendag is in Frankrijk. Op vertoon van onze corona-passen komen we zomaar binnen! Leuke meevaller!

MuCEM is de nieuwe culturele hotspot van Marseille. Het museum heeft een moderne en strakke architectuur en biedt een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee. In het museum vind je verschillende collecties met diverse historische voorwerpen. Naast de vaste collectie heeft het museum ook verschillende tijdelijk collecties zoals vandaag o.a. van Jeff Koons die we bewonderen. Vanaf het museumgebouw loopt er een lange brug en hebben we direct toegang naar het oude Saint-Jean fort. Het is echt super mooi maar ook heel comfortabel aangelegd.

Daarna wandelen we op ons gemak door de wijk Le Panier, het is een historische en creatieve wijk ten noorden van de haven. De wijk ligt op een heuvel en is vanuit de haven te bereiken via verschillende trappen. De wijk wordt gekenmerkt door leuke straatjes, schattige winkeltjes en historische pandjes. Marseille is een heel mooie stad om te vertoeven. Het wordt langzaam aan wat drukker en het weer is echt heel fraai, er staat wel een behoorlijke wind zo nu en dan.

We komen uit bij Cathédrale de la Major. De eerste versie van deze kathedraal werd gebouwd in de 12e eeuw, maar door de jaren heen is de kerk uitgebreid en gerenoveerd. Het is een gebouw met een enorme afmeting en een lengte van 140 meter. De kathedraal heeft een gestreepte buitenkant en een prachtige mozaieke vloer.

Vlak bij de haven van Marseille zien we ook het historisch gebouw, het Hotel de Ville. Dit bijzondere pand werd gebouwd in 1653 door Gaspard Puger en fungeert vandaag de dag als stadhuis van Marseille. Het is een van de weinig overgebleven gebouwen in de haven van Marseille na de slag om Marseille in 1943. Hotel de ville heeft een prachtige architectuur en bestaat uit twee delen die door een boogconstructie worden samengebracht.

We hebben echt niet alles kunnen bewonderen maar met de bijna 10.000 stapjes zijn we een aardig eindje gekomen. We beginnen moe te worden en wandelen via de haven terug naar de auto.

In 35 minuten rijden we naar Calangue Sormiou, helaas mogen we niet helemaal tot de kust met de auto en moeten we 2.4 km de berg omhoog wandelen. We zijn inmiddels uitgerust en besluiten het wel te doen. Het uitzicht werkt echt heel erg belonend voor de klim naar boven. Wat een prachtige baai.

Rond 15.30 uur checken we in bij HPC Suites in Cassis en kunnen we even uit gaan rusten. Het appartement is echt super de luxe. Hier houden we het wel 3 dagen uit. We wandelen nog even naar het centrum voor een paar boodschapjes om zelf lekker te kunnen koken.

Het was opnieuw een mooie afwisselende dag, waar we optimaal van hebben genoten.

19 september 2021