16 September

Vandaag rijden we net als in mei 2019 ‘La Route des Vins D’Alsace’. Het grote verschil ligt in het feit dat in mei er net een pril druiventrosje zichtbaar wordt aan de wijnranken en dat in september het oogsten van de druiventrossen in volle gang is.

Er zijn wel toeristen maar het is echt heel rustig op dat gebied. De hectiek in de regio ligt meer in het heen en weer rijden van tractoren, de mensen die druiven aan het plukken zijn en de geur en de hectiek van het productieproces. Vol interesse aanschouwen we onderweg hoe geplukt wordt en kijken we mee waar mogelijk als er verwerking plaatsvindt. Ook de verschillende druivenranken hebben onze aandacht.

De Elzas staat bekend als één van de mooiste en zonnigste wijnstreken van Frankrijk. De wijngaarden liggen ingeklemd tussen de Vogezen in het westen en de Rijn in het oosten. De wijnroute slingert door de prachtige wijngaarden over een lengte van 170 kilometer van noord naar zuid. Specialiteit van de Elzas zijn de 51 Grand Crus. Grand Cru staat voor het hoogste kwaliteitskeurmerk van Alsacewijnen, afkomstig van de allerbeste wijngaarden van de Alsace. De wijngaarden staan op hele bijzondere stukken grond, die voldoen aan een aantal strenge kwaliteitscriteria. In totaal telt de Alsace 51 gebieden met de Grand Cru status.

Een wijn met een Alsace Grand Cru status herken je aan het etiket. Naast het druivenras en het jaar staat de Alsace Grand Cru ook vermeld. Overigens komen alleen de druivenrassen Riesling, Gewurztraminer, Pinot gris en Muscat hiervoor in aanmerking. Er is één uitzondering gemaakt voor Sylvaner in de Grand Cru Zotzenberg, waarvoor we net als vorig jaar langs gaan bij Domaine Armand Gilg.

De kwaliteit proef je echt terug in de wijnen, waarbij we vandaag de focus hebben gelegd op de Riesling. Die hebben we geproefd van een aantal van de specifieke Grand Cru stukjes grond meestal genoemd naar een berg. Waarbij we moeten toegeven dat je ook echt duidelijke verschillen kunnen proeven tussen de Rieslings. Gisteren hebben we voor het eerst een Crémant d’Alsace geproefd die wij niet complex genoeg vinden, deze wijn maakt overigens wel een heel groot deel van de totale wijnproductie uit, en is vooral populaire onder jongeren. Vandaag hebben we Voor het eerst een dessertwijntje geproefd Riesling Selection de Grains Nobles, niet echt ons ding maar eerlijk toegevend ze zijn best lekker (vooral zoet). Het voordeel van de dessert wijn is het lage percentage alcohol (9%-12%). Er zijn twee soorten dessert wijnen: 1. Vendanges Tardives staat voor late oogst. De Vendanges Tardives worden gemaakt van edele druiven, dat zijn de Riesling, Pinot gris, Muscat en Gewurztraminer. De druiven worden overrijp en deels aangetast door edele rotting geplukt. De laat geoogste druiven hebben altijd meer restsuikers. De hoge suikerconcentratie en de edele rotting zorgen voor het geurige karakter van de dessert wijnen. 2. Sélection de Grains Nobles lijken erg op Vendanges Tardives, maar daarbij gaat de wijnmaker iets verfijnder te werk. Voor deze wijnen worden alleen de druiven handmatig geplukt die aangetast zijn door edele rotting. Bij Vendanges Tardives worden hele druiventrossen geplukt waarvan een aantal druiven edele rotting hebben ondergaan. Daardoor is de Sélection de Grains Nobles vaak wat kostbaarder dan Vendanges Tardives.

Het was een leuke dag met name vaak een feest van herkenning, hier hebben we lekkere taartjes gegeten, hier hebben we een picknick gedaan,oja daar is het toegangspoortje, hier hebben we wijn geproefd etc etc.

Het was echt heerlijk hier weer te zijn, maar nu dan gedurende de oogst.

Terug bij het appartement wandelen we nog even langs de wijngaarden bij ons in de buurt. Gisteren was het om 20.00 uur donker, vandaar dat we onze avondwandeling vandaag voor het avondeten doen.

16 september 2020