13 September

We rijden vandaag verder naar het noorden met als eindbestemming Lago di Como dat ligt ten zuiden van de Alpen daarmee komen we aan in de regio Lombardije. Het is 439 kilometer en zonder stoppen 4.30 uur rijden. Het meer laat zich door een Y vorm in drie regio’s indelen, de westkant, de oostkant en de zuidkant met een totale omvang van 170 km. Het Comomeer is omringd door talrijke karakteristieke dorpjes.Als derde grootste Noord-Italiaanse meer heeft het Comomeer een omvang van 146 m2, met een lengte van 51 km en een breedte van 4,2 km.

Het Comomeer nestelt zich in de stijle hellingen ten zuiden van de Alpen, omgeven door een berg panorama. Het meer ligt 197 m boven de zeespiegel en is het diepste meer van de Noord Italiaanse meren met 425 meter. In totaal komen 37 rivieren uit in het Comomeer. De belangrijkste, de Adda, stroomt van Colico in het noorden, naar Lecco in het zuiden. De Monte Legnone is met zijn 2609 m de hoogste berg aan het Comomeer. Een populair uitstapje is het enige eiland in het Comomeer, Isola Comacina.

Como is de hoofdstad van de provincie Como en tevens de grootste stad aan het Comomeer. Het oude stadscentrum van Como ligt direct aan het Comomeer en is omgeven door een oude stadsmuur. Het centrum is te bereiken via een van de diverse toegangspoorten in de stadsmuur. Het centrum van de stad kenmerkt zich door een gezellig plein met uitzicht op de Duomo van Como. Vanuit dit plein kun je via diverse smalle straatjes het oude stadscentrum ontdekken. We arriveren rond 16.00 uur in Como en vermaken ons prima door het centrum te verkennen en langs het prachtige meer te wandelen. Het is er warm en druk. Het is wel opmerkelijk dat geduurde lange warmtes omgevingen als meren gaan stinken, wat op zich niet onlogisch is.

We checken in bij het Palace Hotel en hebben een kamer met zicht op het meer. ‘s Avonds wandelen we nogmaals Como door genietend van een zwoele zomeravond.

13 september 2020