26 Augustus 2023

Vandaag rijden we vanuit Santa Cruz via de zuidelijke route naar de westkust, waar we gaan overnachten in Los Llanons.

Het is bewolkt maar wel warm. We volgen de route langs de kust en komen via het bergachtige landschap uit bij de kratermond van de vulkaan San Antonio. We betalen entree, waarna we bij het visitors center kunnen parkeren. We krijgen uitleg over alle informatie die er is en besluiten door het vreemde regenachtige weer eerst over de rand van de San Antonio krater te lopen. Het is een goede route die niet heel erg intensief is. Je kijkt echt in de kratermond van de vulkaan. Het uitzicht vanaf de vulkaan over het zuidelijke puntje van La Palma, de lager gelegen Teneguia, de zoutvelden en de vuurtoren is heel erg fraai. Bij het restaurant bekijken we nog een video over het ontstaan van La Palma, je zou bijna vergeten dat de Canarische eilanden juist ontstaan zijn door vulkanen.

Vervolgens rijden we naar Bodega Teneguia 3 minuten verder op in Fuencaliente de la Palma. Fuencaliente is vernoemd naar de tot het einde van de 17e eeuw aanwezige geneeskrachtige warmwaterbron (fuente caliente). Door de uitbarsting van de nabijgelegen vulkaan San Antonio is de bron in 1677 bedolven onder het lava. Het landschap in en rond Fuencaliente wordt gedomineerd door de vele grote en kleine vulkanen. Het is kaler en droger dan andere delen van het eiland. Desondanks floreren op de lava- en asbodem knoestige oude wijnranken. Fuencaliente is het centrum van een belangrijk wijnbouwgebied dat de bekende malvasĆ­awijn produceert.

Het is er enorm druk met lokalen die hun geoogste druiven komen brengen. Echt super leuk om te zien dit soort onverwachte activiteiten vinden we echt gaaf. We mogen nog even snel een rood wijntje proeven, snel want de tienda gaat sluiten…..

We gaan weer verder op pad en zien in de verte de gevolgen al van de meest recente vulkaan uitbarsting van 2021.

Op 19 September 2021 begon de vulkaanuitbarsting op la Palma, de Cumbre Vieja-vulkaan. Er is toen1.219 hectare van het eiland met lava bedekte waardoor circa 7.000 personen hun woningen hebben moeten verlaten en circa 2.988 gebouwen vernietigd werden door het kolkende lava. De krater was een jaar later nog actief met op verschillende punten nog steeds temperaturen boven de 1.000 graden. Het gevaar was sinds het einde van de uitbarsting op 25 december 2021 voorbij, maar de gevolgen nog lang niet. Wij zijn hier nu in augustus 2023 en de enorme zwarte strook met lava is nog steeds duidelijk zichtbaar. Er is een en ander inmiddels hersteld aan infrastructuur, maar de dorpen Puerto Naos en La Bombilla zijn nog steeds niet toegankelijk. Met 85 dagen en 8 uur was het de langste uitbarsting op La Palma in mensenheugenis. We vonden het heel indrukwekkend om te zien.

We rijden voor de laatste stop naar Puerto Tazacorte (men zegt dat hier de zon het meest schijnt van heel Europa). Het is inmiddels droog en zonnig, de temperatuur loopt dan ook wel behoorlijk snel op.

Rond 15.30 uur checken we in bij Lauser Suites in Los Llanos. Nadat we zijn uitgerust wandelen we op ons gemak Los Llanos rond. 

26 augustus 2023